Megérkezett a Belügyminisztérium válasza: ez vár a magyar tanárok bérére

Pénzcentrum2022. június 29. 10:15

Megérkezett a Belügyminisztérium válasza a Pedagógusok Szakszervezetének és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének kérésére számolt be a Telex. A minisztérium gyakorlatilag a tanárok összes kérését hárította.

A Belügyminisztérium levélben reagált a szakszervezetek kéréseire, amiben többek között azt kérték a tanárok, hogy a kormány által bejelentett 10 százalékon felül további 45 százalékkal nőjön a fizetésük. A tárca szerint viszont ez szinte lehetetlen: az ígéret szerint elképzelhető, hogy a következő két évben 10-10 százalékos emelés lesz, de ennél nagyobb mértékűre csak abban az esetben lehet számítani, ha a gazdaság jól teljesít.

A szakszervezetek ezen kívül a nem pedagógusi munkakörben foglalkoztatott oktatási dolgozók béremelését is kérték, egészen konkrétan azt, hogy az ő garantált alapbérük ne legyen kevesebb, mint a közalkalmazottaké. A Belügyminisztérium válasza szerint miután a garantált bérminimumot jelentősen megemelték, így ez kivétel nélkül béremelést jelent ebben az esetben. A tanárok óraszámának csökkentésére viszont nem látni esélyt: a pedagógusok a mostani heti 22-26 tanóra helyett kérték a tanítási idő maximalizálását 22 tanórában. Ez viszont a minisztérium szerint esélytelen, miután a szakmában dolgozók átlagéletkora folyamatosan emelkedik, miközben csökken a fiatalok száma.

A BM arra viszont nyitott, hogy jogszabályban megerősítsék azt, hogy a pedagógiai/gyógypedagógiai asszisztensek legfeljebb heti 35 órán át legyenek beoszthatóak önállóan végzendő gyerekfelügyeletre. Azt viszont megjegyezték, hogy ez a kérés okafogyott, hiszen a Klebersberg Központ felmérése szerint a gyakorlatban nem dolgoznak heti 35 órát.

Címkék:
pedagógus, pedagógus életpálya, dolgozók, belügyminisztérium, tanárok, minisztérium, szakszervezetek, pedagógusok,