Döbbenetes számok: ekkora béremelést szeretnének a magyar pedagógusok

Pénzcentrum2022. május 25. 09:01

Súlyosan le vannak maradva a pedagógusok fizetései a többi diplomás álláséhoz képest, ezért azonnali emelésre van szükség - mondta a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter az ATV Start műsorában.

Horváth Péter azt mondta: amilyen hamar csak lehet, szeretnék felvenni a kapcsolatot az oktatásért felelős miniszterrel vagy a köznevelési államtitkársággal, mert a helyzet lassan tarthatatlan.

A szakember az Eötvös Lóránt Kutatási hálózat friss kutatására támaszkodott, mikor azt mondta: a friss diplomás, kezdő tanároknak is 400 ezer forintos kezdő fizetést kellene biztosítani, így ugyanis biztosítani lehetne, hogy a pedagógus csak egyetlen dologra koncentráljon, és ne kelljen másodállást vállalnia a létefenntartás vagy családalapítás érdekében. Elmondta azt is, hogy a kutatás szerint a kezdő pedagógusok bére hatalmas lemaradásban van a többi kezdő fizetéshez képest.

A pedagógussztrájkról elmondta: szerinte a munkabeszüntetésnek akkor van értelme, ha kárt okoz valamilyen formában a munkáltatónak, de ez a pedagógus szakmában nehezebb. Hozzátette, hogy a jelenlegi esetben inkább a munkaközösségekben tesz kárt, mert egy rossz hangulat alakul ki a tanári szobákban.

Címkék:
fizetés, pedagógus, kutatás, pedagógusok, pedagógus béremelés,