Történelem érettségi 2022: töri vizsgatippek, feladatok, megoldások, eredmények egy helyen

Pénzcentrum2022. május 4. 08:20

A 2022-es tavaszi érettségi időszak hétfőn kezdődött a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel, tegnap matematikából vizsgáztak a diákok, a mai napon pedig a történelem érettségivel folytatódik. Középszinten 66 ezren, emelt szinten majdnem nyolcezren írásbeliznek délelőtt. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a feladatsorok, a javítási-értékelési útmutatókkal együtt a vizsgát követő napon kerülnek fel az oldalra – a reggel 8.00, illetve 9.00 órakor kezdődő vizsgák esetében a vizsga másnapján reggel 8.00 órakor, a 14.00 órakor kezdődő vizsgák esetében a vizsgát követő nap 14.00 órakor. 

Frissítés: A bolsevik ideológiáról és a két világháború közötti szovjet-orosz történelemről, a Rákosi- és a Horthy-korszakról, a magyarországi romákról, a reformációról és a zsidó vallásról is kaptak kérdéseket a diákok a középszintű történelemérettségi első, rövid feladatokból álló részében.

A hivatalos feladatsort és megoldásokat holnap reggel, ezen a linken lehet majd megtekinteni. A középszintű töriérettségin z egyszerű, rövid választ igénylő feladatsor 12 feladatból áll. Egy-egy feladat több részfeladatot is tartalmazhat. Mindegyik feladatban valamely forrás (szöveg, kép, diagram stb.) feldolgozása, értelmezése a cél. A feladatok lehetnek például egyszerű következtetések megfogalmazása forrás alapján, térképekről információk gyűjtése és akár célok és következmények megkülönböztetése is - írja az Eduline

Az írásbeli vizsga szöveges feladatait az alábbi kronológiai szakaszolás szerint kell kijelölni: az ókortól 1849-ig és 1849-től napjainkig. Ezekben a feladatokban néhány összefüggő mondatban vagy hosszabb szövegben kell kifejtenetek a válaszokat. Itt is minden feladatnál forrás (szöveg, kép, adat, térkép stb.) segítségével kell majd megválaszolnotok a feltett kérdést.  A feladatsor kétféle típusú kifejtendő feladatot tartalmaz: 

  • Rövid feladatot, amelyet kb. 100-130 szóban, (kb. 12-16 soros) szerkesztett szövegben kell megoldani. 
  • Hosszú feladatot, amelyet kb. 210-260 szóban, (kb. 26-32 soros) szerkesztett szövegben kell megoldani. 

Elemt szinten

A történelem emelt szintű írásbelije 240 percig tart. A vizsga két feladatsorból áll, hasonlóan a középszintűhöz. A diákok először az első feladatlapot oldják meg, majd a dolgozatokat 100 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjti. Ezután osztják ki a második feladatlapot. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Melyik típusú atlaszt lehet használni?

Az Oktatási Hivatal azt írja, a töriérettségin kizárólag „az állami tankönyvfejlesztésért és kiadásért felelős szerv által kiadott, kronológiai adattáblázatot nem tartalmazó középiskolai történelmi atlasz” használható. A gyakorlatban ez a következő kiadványokat jelenti:

  • Történelmi atlasz középiskolásoknak FI-504010903
  • Történelmi atlasz középiskolásoknak FI-504010903/1
  • Történelmi atlasz középiskolásoknak FI-504010903/2

Címkék:
érettségi, diákok, vizsga, történelem, reggel, feladatok,