Matematika érettségi 2022: matek vizsgatippek, feladatok, megoldások, eredmények egy helyen

Pénzcentrum2022. május 3. 05:02

A 2022-es tavaszi érettségi időszak hétfőn kezdődött a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel, kedden pedig a matematika érettségivel folytatódott. Matekból mintegy 69 ezren középszinten és több mint ötezren pedig emelt szinten vizsgáztak. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a feladatsorok, a javítási-értékelési útmutatókkal együtt a vizsgát követő napon kerülnek fel az oktatási hivatal oldalára – a reggel 8.00, illetve 9.00 órakor kezdődő vizsgák esetében a vizsga másnapján reggel 8.00 órakor, a 14.00 órakor kezdődő vizsgák esetében a vizsgát követő nap 14.00 órakor. 

Tehát a hivatalos feladatsort és megoldásokat, az Oktatási Hivatal honlapján lehet megtekinteni, külön a középszintű matamatika érettségi feladatsort és megoldókulcsot, illetve az emeltszintű vizsgák feladatait és megoldásait.

Kedden a matematika írásbelikkel folytatódtak az érettségi vizsgák országszerte, melyek 9 órakkor meg is kezdődtek. E tárgyból mintegy 69 ezren középszinten, több mint ötezren pedig emelt szinten vizsgáztak. A matematika középszintű írásbeli vizsga 180 percig tartott. A diákok először az I. (45 perc), majd a II. feladatlapot (135 perc) oldották meg. A 10-12 feladatot tartalmazó I. lap az alapfogalmak, a definíciók, az egyszerű összefüggések ismeretét hivatott ellenőrizni. A II. feladatlap két részre oszlott. Az A jelű rész három feladatot tartalmazott, a feladatok egy vagy több kérdésből álltak. A B jelű rész három, egymással megegyező pontszámú feladatból állt, amelyek közül a vizsgázó választása szerint kettőt kellrtt megoldani, és csak ez a kettő értékelhető.

A matematika emelt szintű írásbeli vizsga 240 perces volt, két részből állt, a diákok a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatták meg az I. és a II. rész, illetve az egyes feladatok között, és a megoldások sorrendjét is meghatározhatták. Az I. rész négy feladatból állt, a II. rész öt, egymással megegyező pontszámú feladatot tartalmazott. A vizsgázónak az öt feladatból négyet kellett kiválasztania, megoldania, és csak ez a négy értékelhető.

Vizsgázónként megengedett segédeszköz volt - közép- és emelt szinten is - a függvénytáblázat (egyidejűleg akár többféle is), a szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép, a körző, a vonalzó, a szögmérő, amelyekről a diákok gondoskodnak. Ezeket az eszközöket a vizsga során egymás között nem cserélhették.

Matematika érettségi feladatok 2022

Gráfok, halmazok, geometria, mértani sorozat, térgeometria, valószínűségszámítás – többek között ilyen témakörökből kaptak feladatokat a középszintű matekérettségi első részében a diákok. Az egyik feladatban még a BKK budapesti mobiljegyei is előkerültek - írja az Eduline. Az új autók értékcsökkenéséről, iskolai fiú-lány arányokról, szőlőtermesztésről is kaptak szöveges feladatot a matekból középszinten érettségizők a vizsga második részében. A középszintű matekérettségi feladatai és az emeltszintű matematika feladatsor is az Oktatási Hivatal honlapján található. A feladatokat és a nem hivatalos megoldásokat itt is megnézhetitek. A korábbi évek matek érettségi feladatai is az Oktatási Hivatal honlapján érhetők el.

Ennél láttunk már könnyebb első részt is

- mondta a lap által megkérdezett matektanár a mai érettségi első feladatlapjáról, aki szerint vannak olyan feladatok is, ahol elég a nagyon alapfokú tudás: akár "rajzolgatással" is megoldhatóak a feladatok. "Idén nem a megoldás menetére lehet részpontokat kapni, hanem konkrét részkérdések vannak" - mondta el. Összességében azt gondolja, "az előző évekhez képest nem olyan könnyű" a feladatsor.

Matek érettségi megoldások 2022

Ahogy azt megszokhatták a diákok, tanárok, a hivatalos feladatsorok, a javítási-értékelési útmutatókkal együtt a vizsgát követő napon kerülnek fel az oldalra – a reggel 8.00, illetve 9.00 órakor kezdődő vizsgák esetében a vizsga másnapján reggel 8.00 órakor, a 14.00 órakor kezdődő vizsgák esetében a vizsgát követő nap 14.00 órakor. A középszintű matekérettségi megoldásai és az emeltszintű matematika javítási útmutatója is az Oktatási Hivatal honlapján található. A feladatokat és a nem hivatalos megoldásokat itt is megnézhetitek. Az érettségi dolgozatok javítása és értékelése központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.

A középszintű érettségi egyik szöveges feladat megoldását részben a Pénzcentrum cikkében is elolvashatod, mely az új autók értékcsökkenésével foglalkozik. Mivel pénzügyi témát érint bővebben foglalkoztunk vele:

Az idei vizsgaidőszakban mintegy 73 ezer végzős középiskolás érettségizik. Rendes érettségi vizsgából lesz a legtöbb: a végzős tanulók 342 926 ilyen vizsgát tesznek majd. A már érettségi bizonyítvánnyal rendelkezők csaknem 10 ezer ismétlő vagy kiegészítő vizsgára jelentkeztek, az előrehozott vizsgák száma 30 478, a szintemelő vizsgáké 13 952, a pótló és a javító vizsgáké pedig együttesen 2255. A vizsgák szerdán a történelem írásbelikkel folytatódnak.

Tippek, tanácsok a matekérettségihez

1. Ne pánikolj! Akár penge vagy matekból, akár a kettesre hajtasz, megeshet, hogy pánikba esel és leblokkolsz vizsga közben, ezzel rontva a saját esélyeidet. Ha észreveszed magadon a kétségbeesést, akkor tudatosan nyugtasd meg magad, vegyél pár mély levegőt, igyál vizet lassan, apró kortyokban, esetleg menj ki a mosdóba lenyugodni. Szedd össze magad, és akármi van, haladj tovább a feladatokkal.

2. Minden feladatba érdemes belekezdeni, ránézésre meg sem próbálni butaság. Esetleg ha valami nagyon ijesztően nehéznek tűnik, érdemes a végére hagyni. Viszont el sem kezdeni elpazarolt pont. Szóval ne hagyj üresen feladatot. Sokszor a legkezdetlegesebb próbálkozás, két szám összeadása is pontot ér, mikor a folytatásról halvány gőze nincs a vizsgázónak. Ezt egyébként még maga a feladatsor is ki szokta emelni:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A megoldások gondolatmenetét minden esetben írja le, mert a feladatra adható pontszám jelentős része erre jár! Ügyeljen arra, hogy a lényegesebb részszámítások is nyomon követhetők legyenek!

3. Ez egyébként azért is fontos, mert sokan csak a számológépbe pötyögnek, és nem írják le részletesen melyik számot melyikkel adták vagy szorozták össze. Ez hiba. Szóval mindent le kell írni!

4. Ebből következik, hogy mindig írd oda a képleteket, amiket használsz! Vagy nem használsz, de azért írd oda, mert pont jár érte. Lehet, hogy ott van a számológébed hátulján, vagy a függvénytáblában, és nem fejből írtad oda. Ha csak halvány sejtésed van, hogy talán az a tétel kelleni fog, de közöd nincs a feladathoz, írd csak oda, ártani nem fog.

5. Pontos ábrákat rajzolj! Nem csak azért, mert azokért tuti jár a pont (persze, ha ott van feltüntetve minden szám, betű, akármi), hanem mert neked is segít.

6. Használd a segédeszközöket, ha tudod! Persze, nem az érettségi alatt kell megtanulni használni a számológépet, függvénytáblát, jobb, ha ezen már túl vagy. Ha nem, akkor sokszor csak elveszi az időt a lázas keresgélés, lapozgatás, gombnyomkodás. Ezt is inkább hagyd a végére, ha így jártál.

7. Igen, az is fontos, ha nem megy, ne tökölj. Nem is olyan sok az az első 45 perc, szóval ha nagyon nem jön az ihlet, hagyd ott a feladatot, és ha marad idő, térj rá vissza később.

8. A végén, ha marad időd, nézd át a feladatokat! Ilyenkor szokott történni, hogy friss szemmel ránézel, és rájössz, hogy kihagytál egy lépést, valamit ceruzával írtál, pedig tollal kellett volna, vagy lehagytad a mértékegységet. Nézd át, mit felejtettél le, és pótold! Mikor újra átnézed, olvasd el újra a feladat szövegét is, ne csak a megoldásodat.

9. Gondolkodj! Meglepő lehet, hogy ez miért nem az első pont, de a tapasztalat, hogy a vizsgázók lázasan és vadul állnak neki a feladatoknak, gépiesen és kapkodva oldják meg, amit csak tudnak és csak ha eltelt egy kis idő, nyugszanak le. Akkor lehet gondolni. Hogy pl. egy kancsó víz súlya tényleg lehet-e 100 kg vagy elszámoltál valamit. Mert a matek érettségi feladatok szinte mindig abszolút reális eredményt adnak, nem légbőlkapottak. Szóval ha egy eredmény nagyon gyanús, az valószínűleg rossz. Csillagozd meg, térj vissza rá, vagy végén az átnézésnél gondold át újra.

10. Hidd el, hogy képes vagy rá. Sok diáknak jobban sikerül az érettségi, mint az egész középiskolai teljesítnyük indokolná, mert megpróbálják a legjobb tudásuk szerint megoldani a feladatokat. Míg ha elhiszed magadról, hogy ez neked nem megy, akkor tényleg nem fog. Ne ostorozd magad, inkább próbáld kihozni magadból a legjobbat.

Sok sikert!

Címkék:
oktatás, érettségi, vizsga, matematika, oktatási hivatal,