Hivatalos: kitiltották ezeket az élelmiszereket az iskolai menzákról Magyarországon

Pénzcentrum2022. április 27. 09:35

A következő tanévtől kivezetik az oktatási intézmények menzájáról a földimogyorót, a dióféléket, valamint a szezámmagot. A legnagyobb közétkeztetési cég az AllerGéniusz Egyesület kezdeményezésére változtat a menün, mert év elején egy ételallergiás kisfiú életét vesztette egy iskolai szülinapozáson a mogyorós torta miatt.

Kiiktatják az oktatási intézmények menüjéből a földimogyorót, a dióféléket, valamint a szezámmagot - közölte a Hungast Kft., amely az ország legnagyobb közétkeztetője. A változtatást az AllerGéniusz Egyesület kezdeményezte a cégnél, miután év elején egy ételallergiás kisfiú életét vesztette, mert evett egy iskolai szülinapozáson a mogyorós tortából.

A Telex által kiszúrt közlésben a vállalat azt írta, a változások szeptember elsejétől, azaz a következő tanévtől lépnek hatályba.

A konvencionális (azaz nem speciális táplálkozási igénnyel rendelkező) fogyasztók kiszolgálása során a legjobb szándékunk ellenére is előfordulhatnak olyan élelmiszerek, melyekben fenti összetevők nyomokban előfordulnak. Korábbi egyeztetéseinknek megfelelően vállalásunk ezen lehetőségek előfordulásától mentesül

- írta a Hungast Csoport. Az ételallergiás gyerekekért tevékenykedő egyeület a menzareform mellett azt is javasolta, hogy minden oktatási intézményben legyen elérhető legalább két injekció, és a tanárok, illetve más dolgozók is ismerjék ezek helyes használatát, amit egy legalább évente ismétlődő oktatással biztosítanának.

Címkék:
iskola, allergia, oktatás, menza, közétkeztetés, mogyoró, összetevők, ételallergia,