Újabb követeléseket küldtek a kormánynak a tanárok: külön oktatási minisztériumot is akarnak

Pénzcentrum2022. április 26. 22:06

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) már a tavaly őszi kongresszusán 16 pontban foglalta össze, mit vár el a parlamenti választás után megalakuló új kormánytól.

Miután rövidesen összeül az új parlament, majd létrejön az új kormány is, a Pedagógusok Szakszervezete még a minisztériumi struktúra kialakítása előtt szükségesnek tartja, hogy ismét felhívja a figyelmet az oktatás legsúlyosabb problémáira - közölte a szervezet.

A PSZ egyik legfontosabb követelése az, hogy önálló oktatási minisztérium jöjjön létre, amely a bölcsődétől a felsőoktatásig képviseli a nemzet jövőjét meghatározó stratégiai ágazatot a kormányon belül. A PSZ szükségesnek látja azt is, hogy a köznevelés és a szakképzés ismét egy tárcához kerüljön.

A szakszervezet továbbra is követeli, hogy a pedagógusok illetményének számításánál a mindenkori minimálbért vegyék figyelembe, ez vonatkozzon a szakképzésben dolgozókra is.

A bérek értékállóságának megteremtése nem tűr halasztást, miként az sem, hogy emelkedjen a nem pedagógus munkakörben foglalkoztatottak bére. Csökkentsék a munka- és adminisztrációs terheket! A hátrányos helyzetű településeken a pedagógusok nehéz körülmények között végzett munkájáért járó pótlékot 100 százalékkal emeljék meg

- írták.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hozzátették: az új kormányra vár az a feladat is, hogy gondolja át a mára megbukott pedagógus életpályamodellt, minden diáknak érdemi óraszámcsökkenést jelentő új alaptantervet dolgozzon ki.

A PSZ követeli a pedagógusképzés megújítását, az oktatási intézmények szektorsemleges finanszírozását. Az oktatásra fordított összeg érje el a mindenkori GDP 6 százalékát! A Pedagógusok Szakszervezete szerint minden eddiginél sürgetőbb, hogy legyen tanszabadság, megélhetési biztonság és kiszámítható jövőkép az oktatásban

- zárul a közlemény.

Címkék:
oktatás, pedagógus, szakszervezet, tanárok, pedagógusok, psz,