Drasztikusan visszaesett a nyelvvizsgázók száma Magyarországon: meglesz ennek még a böjtje

Pénzcentrum2021. szeptember 23. 09:45

A tavalyi időszakban a nyelvórák száz százalékát valamilyen webes felületen tartották, idén szeptembertől azonban a nyelvi képzések nagy része, mintegy hetven százaléka fog csak online zajlani. Ennek ellenére csökkent a nyelviskolákban tanulók, valamint nyelvvizsgázók száma.

Évről évre csökken a nyelvvizsgázók száma Magyarországon. Tavaly 86 ezren próbálkoztak, közülük 59 ezren kaptak a vizsga végén bizonyítványt – derül ki az Oktatási Hivatal (OH) adataiból.

A Világgazdaságnak nyilatkozó szakértők szerint a csökkenés hátterében a világjárvány mellett a diplomák megszerzéséhez kötelező nyelvvizsgák elengedése állhat. A koronavírus előtti utolsó évben, 2019-ben Magyarországon több mint 82 ezren tettek sikeres nyelvvizsgát, de tavaly már csak 59 ezren szereztek itthon nyelvvizsgabizonyítványt.

A Nyelviskolák Szakmai Egyesületének (Nyesze) elnöke szerint a szakma nem értett egyet azzal, hogy ahogy tavaly, úgy idén is kiadták a diplomákat nyelvvizsga nélkül.

A koronavírus előtt is átalakulófélben lévő nyelvoktatási piac árait emelték, ez tanfolyamoknál mintegy 10-20 százalékos drágulást jelentett. Egy nyelvóra díja jelenleg egyéni képzéseknél 4,5–6 ezer forint között alakul, csoportos tanulás esetén pedig 5–7 ezer forintba kerülhet.

Címkék:
felsőoktatás, nyelvvizsga, nyelvtanulás, nyelvóra, koronavírus-járvány,