Elég előkelő listára került fel Budapest: mégsem olyan rossz itt élni?

Pénzcentrum2021. július 29. 09:33

A világ legjobb egyetemvárosainak legfrissebb, 2022-es rangsorában a régióból csak Bécs és Prága előzte meg a magyar fővárost, ennek fő oka valószínűleg az, hogy Budapest még mindig a világ nyolcadik legolcsóbb egyetemvárosa.

Budapestet az 58. helyre sorolták a a brit Quacquarelli Symonds (QS) rangsor készítői, de ezzel a magyar főváros valamennyit rontott a helyezésén, hiszen az elmúlt években a 43-56. hely között mozgott. A világ legjobb egyetemvárosainak legfrissebb, 2022-es rangsorában a régióból csak Bécs és Prága előzte meg, ennek fő oka valószínűleg az, hogy Budapest még mindig a világ nyolcadik legolcsóbb egyetemvárosa - írja az Ediline.


A QS egyetemvárosokról készített, szerdán nyilvánosságra hozott rangsorának élén London, München, valamint – holtversenyben – Szöul és Tokió áll, de a tíz legjobb egyetemváros közé sorolták Berlint, Melbourne-t, Zürichet, Sydney-t, Bostont, Montrealt és Párizst is 

Budapesten kívül egy magyar egyetemvárosnak sem volt esélye felkerülni a QS listájára, méghozzá azért, mert csak olyan városokat rangsoroltak, ahol legalább 250 ezren élnek, és ahol legalább két olyan egyetem működik, amely felkerült a QS legutóbbi világrangsorára. Az első kritérium teljesítéséhez Debrecen áll a legközelebb 200 ezer körüli lélekszámával, de a második feltételnek Budapesten kívül egy magyar város sem felel meg, a 2000-es évek elejének integrációi után szinte minden nagyvárosban egy (de nagy) felsőoktatási intézmény jött létre. 

Címkék:
Budapest, egyetem, bécs, magyar, világ, rangsor, prága,