Újabb egyetemek kerülnek ki az állami fenntartás alól: jön a Corvinus-modell

Pénzcentrum2020. május 29. 09:31

Hány egyetemre alkalmaznák a Corvinus-modellt? Az utóbbi időben számos intézmény átalakítása merült fel, de mi most a helyzet és mekkora ez az említett létszám? Nemrég még arról szóltak a hírek, hogy a Corvinus-modell további hat magyar egyetemen vezetnék be, azóta viszont újabb három intézményről derült ki, hogy átalakítás várható.

Az első "modellváltáson" átaesett intézmény a Budapesti Corvinus Egyetem volt, 2019. július 1-jétől került államiból alapítványi fenntartásba. A 2020-as felvételin már az egyetemre az állami ösztöndíjas finanszírozási forma helyett a Corvinus Ösztöndíjprogramra lehetett jelentkezni - írja az Eduline.

2020. augusztus 1-jével a következő intézmények alapítói és fenntartói jogai a közvetlen állami fenntartás helyett egy kifejezetten erre a célra alapított vagyonkezelő alapítványokhoz kerülnének:

  • Állatorvostudományi Egyetem,
  • Miskolci Egyetem,
  • Moholy-Nagy Művészeti Egyetem,
  • Neumann János Egyetem,
  • Soproni Egyetem
  • Széchenyi István Egyetem.

Bár még parlamenti döntés előtt állnak ezek az átalakítások, azóta még több egyetemmel bővült a lista. A legújabb információk szerint a Színház- és Filmművészeti Egyetem is az új modellben működne tovább augusztustól. De szintén 2020. augusztus 1-jével a Kaposvári Egyetem egyesül a Szent István Egyetemmel - az így létrejött Szent István Egyetem pedig 2021-től kerülne alapítványi fenntartásba.

Ennek értelmében jelenleg kilenc magyar egyetem működése alakulna át a Corvinuséhoz hasonlóan. A változásról néhány esetben még az egyetemi vezetőségnek sincsenek információi, hiszen páran magáról az átalakításról is csupán a sajtóból értesültek.

Címkék:
hrcentrum, egyetem, oktatás, felsőoktatás, intézmény, corvinus egyetem, budapesti corvinus egyetem,