Elképesztő a munkaerőhiány az iskolákban és óvodákban

Világgazdaság2019. március 5. 10:01

Nagy a munkaerőhiány az iskolai és óvodai pszichológus munkakörben: van, ahol 450 gyerekre egyetlen pszichológus jut. A vg.hu által Nagy-Kálmánczhelyi Orsolyával készített interjúban a köznevelési intézmények helyzetéről is beszélt a szakpszichológus. Bár a legtöbb óvoda és iskola rendelkezik pszichológus státusszal nincsenek betöltve a pozíciók, így a gyerekek gyakran ellátatlanul maradnak. 

A magatartászavar sok területen, sokféle viselkedés formájában jelentkezhet, viszont legtöbbször az óvodai és iskolai környezetben okoznak a problémát. Azonban nem csak az igény egyre nagyobb a magatartászavarok szakszerű kezelésére, a munkaerőben is egyre nagyobb hiány mutatkozik. Ennek leginkább a gyerekek látják kárát. 

Pedagógiai Szakszolgálatok túlterheltsége olyannyira megnő, hogy egy egyéni pszichológiai ellátásra, vagy akár egy szorongásoldó csoportra fél éves várakozás után tud bejutni a szülő a gyermekével

- mondta Nagy-Kálmánczhelyi Orsolya. 

Pedig az óvoda- és iskolapszichológusok munkája jelentős terhet tudna levenni a pedagógusok válláról. Azonban túlterheltségük miatt csökken munkájuk hatékonysága, illetve gyakran a pedagógusok pszichés megsegítése is részét képezi a munkájuknak. 

Sok magatartászavaros gyermek integrációja megoldható lenne, akár a kerületileg illetékes iskola keretei között is. A sokszor 32 fős osztálylétszám, az egyre növekvő pedagógushiány, és a sajátos nevelési igényű gyermekek növekvő száma azonban egyszerre képezi akadályát a valódi és hatékony integrációnak

- mondta el a szakpszichológus. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Léteznek olyan intézmények, amelyek kifejezetten a sajátos nevelési igényű (SNI) gyermekek oktatását, nevelését vállalják. Az ilyen iskolákban kisebb létszámú osztályokkal, speciálisan felkészült pedagógusok, fejlesztő pedagógusok és pszichológusok foglalkoznak az SNI-s gyermekekkel, segítve a későbbi, társadalmi integrációt. Azonban ilyen intézményekből jóval kevesebb van, mint amennyire szükség lenne.

Címkék:
óvoda, iskola, oktatás, pszichológus, penzcentrum, munkaerőhiány, pedagógushiány, sajátos nevelési igényű, magatartászavar,