Nincs utánpótlás: egyre kevesebben választják a rendőri pályát

Pénzcentrum2019. február 22. 09:31

Túlterheltek a rendőrök, pályakezdők között is nagy a lemorzsolódás. Ha ez így folytatódik, alapvető feladatokra sem lesz elég ember a rendőrségeknél, hiszen már így is sokat kell túlórázniuk a rendőröknek. 

Az elmúlt években drasztikusan fogy a jelenkezők száma, Miskolcon például 75 százalékos volt a visszaesés: a rendészeti szakközépiskolába tavaly 640-es jelentkeztek, nyolc évvel korábban még 2618-an. Körmenden 765-ről 328-ra csökkent a jelentkezők száma, míg az adyligeti intézményben 2010-ben még 1439 jelentkező volt, tavaly már csak 501. 

Azoban a jelenkezők közül végül nem mindenki végzi el a redészeti szakközépiskolát, és még kevesebben állnak szolgálatba. Vidéken egyes helyeken már irodában dolgozókat kellett az utcára vezényelni - mondta el Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Ha ilyen ütemben csökken az érdeklődés a szakma iránt, akkor az egész ország területén általánossá válhat a létszámhiány a rendőrségeknél. 

Gál Sándor, a Független Rendőr Szakszervezet Tanintézeti Tagozatának ügyvivője szerint a szakma nem vonzó a fiatalok számára, viszont ha a jelentkezőszámok nem fognak jelentősen nőni a jövőben, lesznek olyan feladatok, amelyeket nem fognak tudni ellátni. Így is rengeteg a túlóra a komoly létszámgondokkal küzdő testületnél.

Címkék:
rendőrség, oktatás, penzcentrum, munkaerőhiány,