Lesújtó jelentés: nem csoda, hogy lemarad a magyar vidék

NapiCsárt2018. október 8. 17:30

2017-ben az uniós munkaképes lakosság 31 százalékának volt felsőfokú végzettsége. Ez az arány Magyarországon azonban már csak 24,1 százalék volt, úgy, hogy Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon csupán 17,4 és 17,5 százaléka volt a felnőtt lakosságnak felsőfokú végzettségű. A régiók közül itthon a közép-magyarországi országrész teljesített a legjobban, ott 35,6 százalékos volt a magas végzettségűek aránya.

2017-ben a munkaképes lakosság csaknem egy harmada, 31 százaléka rendelkezett felsőfokú végzettséggel az Európai Unióban - derült ki az Eurostat frissen közzétett jelentéséből. Ez egyébként 8 százalékkal volt magasabb, mint a tíz évvel korábbi adat, és a 2016-os átlagnál is egy százalékkal jobb volt.

Hiába azonban a növekvő átlagok, Európa különböző tartományai között óriási eltérések mutatkoznak a felsőfokú iskolázottság terén. Míg Szicíliában például csak a lakosság 13,6 százaléka rendelkezik ilyen végzettséggel, addig Belső-London nyugati részén ez a szám 71,7 százalék.

Loading...

A statisztikák szerit a magyar átlag majd 7 százalékkal (6,9%) marad el az unióstól, ráadásul úgy hogy a hazai régiók közül csupán egyetlen, a közép-magyarországi veri az uniós középértéket a maga 35,6 százalékos eredményével. Szomorú tény ugyanakkor, hogy nem kevesebb, mint 5 hazai régióban maradt 20 százalék alatt a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya. Észak-Alföld (17,4%) és Észak-Magyarország (17,5%) eredménye ráadásul még az összesített listán is rendkívül rossznak számít.

Ha a magyar átlagot más a környező országokéval összehasonlítjuk, akkor arányaiban Romániánál, Szlovákiánál és Horvátországnál is jobban állunk, Ausztria és Szlovénia viszont 8 százalékkal előz minket.

Címkék:
hrcentrum, karrier, pénzcentrum.hu, oktatás, magyarország, eurostat, statisztika,