Drámai a helyzet: alig pár év, és összeomlik az oktatási rendszer

24.hu2018. július 13. 10:02

A béremelés nem oldotta meg a problémát, a pedagógusszakma elöregedik, nincs utánpótlás - többek közt erről is beszélt a 24.hu-nak adott interjújában Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szervezetének elnöke.

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szervezetének elnöke a 24.hu-nak adott interjúban többek között arról beszélt, hogy a béremelés önmagában nem oldotta meg az oktatással kapcsolatos problémákat.

Mindenki számára hozzáférhető adatok szerint 2003-ban még a pedagógusok 16 százalék volt 30 év alatti, 2016-ra ez a szám 6 százalékra csökkent. A pedagógusok közel 50 százaléka pedig már ötven felett jár. Az igaz, hogy a tanárképzésre 30 százalékkal többen jelentkeztek az utóbbi időben, de a bekerülők 45 százaléka lemorzsolódik, és amikor elkezdik a munkát, körülbelül a kezdők fele 1-2 éven belül otthagyja a pályát. Ezekkel a tendenciákkal kapcsolatban még a Klebelsberg Központ munkatársai is igen borúlátók, egy tavalyi egyeztetésen körülbelül 2025-re prognosztizálták, hogy nagyon nagy gond lesz az pedagógushiány. A PDSZ szerint előbb. Ha minden változatlan marad, akkor összeomlás előtti állapotban van az oktatás. Személyi feltételeit nézve egyértelműen. Egyszerűen nem lesz, aki tanítson

- mondta.

A teljes cikket ide kattintva tekinthei meg.

 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék:
hrcentrum, karrier, pénzcentrum.hu, iskola, oktatás, pedagógus, diákok, pedagógushiány,