Tőled is kértek pénzt ezért a gyerek iskolájában? Ki ne fizesd!

Pénzcentrum2017. szeptember 20. 14:02

"Azért nem megyek el a szülői értekezletekre, mert ott állandóan pénzt követelnek tőlem" - sokan vannak ezzel így. A Magyar Szülők Országos Egyesülete szerint azonban az, hogy tanévkezdéskor különböző pénzbeli és természetbeni hozzájárulásokat kérnek és szavaztatnak meg a szülőkkel a pedagógusok, nem jogszerű.

A szeptemberi első szülői értekezleten különböző pénzbeli és természetbeni hozzájárulásokat kérnek és szavaztatnak meg a szülőkkel a pedagógusok, ami jogszerűtlen lehet.

A beszedett pénzek messze meghaladják az iskolakezdés előtt a szülőkkel szintén jogtalanul megvásároltatott tanszerek és felszerelések költségeit

- írja a Magyar Szülők Országos Egyesülete.

A szervezet szerint gyakori, hogy az első szülői értekezletre rengeteg pénzzel kell érkezni a szülőknek: szedik az osztálypénzt, kérik a befizetéseket a pedagógusok által alapított óvodai, iskolai alapítványokba. Szervezik a szülőket az iskolai eszközök karbantartására, takarításra, iskolabálok és más rendezvények szervezésére, sütemény üdítőital biztosítása. Ráadásul a szülőknek és a tanulóknak is meg kell venni a belépőjegyet.

Emellett sok helyen pénzt kérnek a kréta, másolópapír, takarító eszközök, WC-papír költségeinek finanszírozására is, sőt, találkoztak olyan intézménnyel is, ahol még az "ellenőrző könyvért" is fizetnie kellett a szülőknek. Ugyancsak a családokra ró anyagi terhet az osztályterem "csinosítása": vagyis ők fizetik a virágokat, a függönyt.

Már az év elején elkezdődik a gyűjtés az általános iskolai ballagásokra is.

Van, ahol már a 9. évfolyamtól gyűjtenek érettségi előtt álló tanulók szüleitől (akár havi 10 ezer forintot is), a ballagási ruhára, az érettségi bankettre, a fényképes tablóra.

Megkezdődik különórák, előkészítő tanfolyamok díjának befizetése is, és újabban az iskolai sportkörért is fizetni kell. A szeptemberi óvodai, iskolai "pénzbeszedő mozgalom" viszont a szervezet szerint alkotmánysértő. Idézik az Alaptörvény XI. cikképt, mely szerint:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

(1) Minden magyar állampolgárnak joga van a művelődéshez.

(2) Magyarország ezt a jogot a közművelődés kiterjesztésével és általánossá tételével, az ingyenes és kötelező alapfokú, az ingyenes és mindenki számára hozzáférhető középfokú, valamint a képességei alapján mindenki számára hozzáférhető felsőfokú oktatással, továbbá az oktatásban részesülők törvényben meghatározottak szerinti anyagi támogatásával biztosítja.

Az ingyenes köznevelés azt jelenti, hogy az óvodában, iskolában - az ebédpénzen kívül - semmilyen indokkal nem lehet pénzt követelni a szülőktől - hangsúlyozzák.

Címkék:
gyerekek, iskola, oktatás, pedagógus, szülő, osztálypénz,