Egyre jobb a diákok idegennyelv-tudása: újabb változás lesz az oktatásban?

MTI2016. szeptember 16. 10:05

A magyar diákok versenyképessége és idegennyelv-tudása folyamatosan javul, a kerettantervek nyelvtanításra fordítható óraszámai pedig meghaladják az európai átlag óraszámot - közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Az idei érettségi időszakban 54 847 tanuló középszintű, 10 208 tanuló pedig emelt szintű érettségi vizsgát tett angol nyelvből. Az emelt szintű érettségire jelentkező tanulói létszámadatok 2010-től jelentős emelkedést mutatnak - jegyezte meg az államtitkár.

Kitért arra is, hogy az Erasmus+ program keretében 2016-ban 340 oktatási és képzési területen megvalósuló projekt nyert támogatást Magyarországon. Az uniós program koordinálását végző Tempus Közalapítvány adatai szerint, az oktatási intézmények több mint 29 millió eurót (8,7 milliárd forintot) fordíthatnak ezeknek az együttműködéseknek a megvalósítására. 

Ez közel 14 ezer ember nemzetközi tapasztalatszerzését, az idegen nyelvi kompetenciák megerősítését teszi lehetővé a köznevelés, a szakképzés, a felsőoktatás és a felnőtt tanulás területén.

Jövőre a program költségvetésében 15 százalékos növekedés várható, ami a pályázatok számának további emelkedésében is megmutatkozik majd. 

A magyar diákok versenyképessége és idegennyelv-tudása folyamatosan javul, ennek ellenére a nyelvek tanításának folyamatos módszertani megújítását fontosnak és támogatandónak tartják - hangsúlyozta Rétvári.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Amennyiben az 1-3. évfolyam idegennyelv-oktatásában képzett pedagógus alkalmazása megoldható, és az iskola pedagógiai programja erre lehetőséget ad, az első idegen nyelv oktatása ezen évfolyamokon is megkezdhető.

Címkék:
karrier, oktatás, nyelvtanulás, tanulás, nyelvtudás, idegen nyelv, nyelv, tempus,