Ezért vagy képtelen lefogyni: mutatjuk a legnagyobb hibát

Pénzcentrum2016. szeptember 3. 13:00

Néhány hónap és itt az év vége, s ezzel kéz a kézben érkezik a nagy fogadalmak időszaka is. Ha valaki fogadalmat tesz, az legtöbbször azt jelenti, hogy felismerte, változásra van szüksége. Az elhatározás ellenére miért nem sikerül elérni a kitűzött célokat? A Harvard Egyetem professzorának segítségével keressük a válaszokat.

Az újévben

  • lefogysz 15 kilót,
  • normális párkapcsolatban fogsz élni,
  • elkezdesz megtakarítani,
  • hetente többször felhívod a szüleidet,
  • visszafizeted a diákhiteledet

és a sort még végtelenségig lehetn efolytatni.

Ilyen fogadalmakkal a legtöbb ember életében tele van a padlás, viszont kevesen vannak, akik jövőre ilyenkor visszatekintenek és úgy érzik, legalább részben elérték kitűzött céljaikat.

Ezekkel a célokkal az a gond, hogy túlságosan ambiciózusak, milliónyi kis lépést igényelnek és ezen lépések mindegyike lehetőséget nyújt arra, hogy elhasaljunk rajtuk.

Ezt Amy Cuddy pszichológus, a Harvard Egyetem tanára nyilatkozta a Big Think tudásportálnak.

A professzor szerint további probléma az ilyen nagy fogadalmakkal, hogy csak az eredményre koncentrálnak, és például arra nem, hogyan fogja érezni magát valaki az elhatározásától már annak másnapján.

A kutatások azt igazolják az egyetemi tanár szerint, hogy sokkal jobb eredményt lehet elérni azzal, ha nem az óriási kitűzött célra koncentrál valaki, hanem azokra az apró lépésekre, amelyek szükségesek a kitűzött cél eléréséhez.

Vegyünk egy olyan példát, mellyel egy csapásra nemcsak a saját életünket tehetjük jobbá, de gyermekeinkét is. Általánosan elfogadott célja a szülőknek, hogy gyermekeik minél jobb tanulók legyenek az iskolábanl, hiszen ennek számtalan előnye van azzal szemben, ha a gyerkőc végigbukdácsolja a tizenkét év közoktatást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A jó tanuló gyereket persze a jó jegyei különböztetik meg a rossz tanuló gyerektől, de mégsem ajánlatos úgy nevelni a gyereket, hogy minden jegyszerzési alkalmat olyan lehetőségként fogjon fel, ahol győz vagy elbukik a jó tanulóságért folytatott harcban.

Érdemesebb inkább arra szoktatni a gyereket, hogy az iskola olyan feladatokból áll, amik lehetőséget adnak neki arra, hogy fejlődjön és tesztelje saját határait. Ha kihívásnak értékeli az iskolai feladatokat, akkor a gyerek erős, ellenálló és rugalmas lesz, ráadásul még az iskolát is élvezni fogja.

Ellenkező esetben, ha csak arra koncentrál a gyerek, hogy milyen jegyeket kap és a jegyszerzési alkalmakat potenciális bukási vagy nyerési lehetőségnek éli meg, akkor csalódni fog, mivel a bukás kódolva van a rendszerbe, és ez vissza fogja vetni őt céljai elérésében.

A fent leírt, kevésbé eredménycentrikus gyakorlat Carol S. Dweckhez köthető, aki szintén pszichológus és egy másik elismert amerikai egyetemen, a Stanfordon tanít. Leginkább motiváció-, személyiség- és fejlődéskutatással foglalkozik. Dweck azzal érvel, hogy a fenti módszer alapján kialakuló fejlődési szemléletmód stresszmentesebb és sikeresebb élethez vezet, mint a száraz eredményorientáltság.

Ha most felszisszentél magadban, mert a gyerekedet nem ezen elv alapján nevelted, akkor sincs semmi veszve. A fejlődési szemléletmód bármikor elsajátítható. Az egésznek az a lényege, hogy ne vizsgaként vagy legyőzendő helyzetként élj meg egy kihívást jelentő szituációt. Készülj fel jól és add önmagadat. Tudd, hogy ezzel most teszteled a saját határaidat és a helyzet egyben lehetőség a fejlődésre is.

Ha így tekintesz a fontos szituációkra, akkor az eredmény nemcsak annyi lesz, hogy elérted-e amit akartál vagy sem. Úgy fogod érezni, hogy önmagadat adtad és bármi is lesz a helyzet eredménye, el tudod majd fogadni. Így nemcsak elégedett leszel, hanem önazonos és magabiztos is, ami hosszú távon csak jól jöhet neked.

Címkék:
eredmény, karrier, oktatás, siker, nevelés, fejlődés,