Hoppon maradtak a szülők: nem oldódik meg a magyar iskolák gondja

Pénzcentrum2016. május 18. 15:01

Egy a tegnapi napon benyújtott törvényjavaslat szerint az eddigi hírekkel ellentétben Klebelsberg Központ néven megmarad a Klik, azonban lesznek átszervezések. Ezekkel a módosításokkal azonban lényegében nem sok minden változik majd.


Bár korábban arról szóltak a hírek, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) helyére egy teljesen új rendszer jön, ami kevésbé lesz központosított, de egyelőre úgy néz ki nem sok változás történik majd.

Mi módosul?

A kedden benyújtott törvényjavaslat értelmében az állam lesz a közoktatási intézmények működtetője és fenntartója. Az új intézményfenntartó három szinte oszlik a jövőben:

  • lesz egy központ - nevének az Klebelsberg Központot javasolják -,
  • lesz 56 tankerületi központ, és
  • harmadik szintként az intézmények.

Kikerül a megyei szint, ami eddig lassíthatta a döntéshozatalt. A fenntartói jogosultság szintén három részből áll, a minisztérium, a központ és a tankerületi központok között oszlik meg. (A tankerületi központok július 1-től alakulhatnak meg.) Az iskolák bizonyos kiadások felett gazdálkodnak, kismértékű beszerzéseket végezhetnek, és részleges munkáltatói jogkörrel bírnak majd.

Az iskolaigazgatóknak pedig - a javaslattételi jog helyett - egyetértési joga lesz a pedagógusok alkalmazásánál. Az igazgatókat nem a miniszter, hanem a központ vezetője nevezi ki, míg a tankerületi vezetőket a szakminiszter.

Milyen változásokat hozhat a tervezett módosítás?

Lényegében minden marad a régi

- mondta el megkeresésünkre Keszei Sándor, a Magyar Szülők Országos Egyesületének (MSZOE) elnöke.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az elnök szerint átszervezésekkel nem lehet megoldani az oktatáspolitikai kérdéseket. A mosatni módosításokkal ugyanis a feladatok megmaradnak, csupán áthárulnak a terhek az iskolaigazgatókra, akiknek sokkal inkább a neveléssel és az oktatással kellene foglalkozniuk nem pedig a pénzekkel.

Azonban minden iskolának szüksége lenne egy átlátható költségvetésre, amiből a krétán, a szivacson, és a padok javításán keresztül mindent ki tud fizetni.

A szülőktől tilos lenne anyagi hozzájárulást kérni az ingyenes köznevelési szolgáltatásokért

- egészítette ki válaszát Keszei Sándor.

Címkék:
karrier, oktatás, klik, változás, mszoe, átszervezés, klebelsberg intézményfenntartó központ, oktatáspolitika,