Tovább romlik a magyar oktatás színvonala?

Pénzcentrum2014. május 26. 10:00

A napokban hozták nyilvánosságra a 2013-as iskolai kompetenciamérés eredményeit. A tavalyi intő PISA-jelentés után e mérés már az oktatás színvonalának folyamatos mélyülését vetíti előre - írja a Népszabadság.

Habár 2008 óta nincs jelentősebb változás az országos átlageredményben sem szövegértésből, sem matematikából, a nyolcadikosoknál mégis visszaesés észlelhető. Ez megerősíti a korábbi PISA-vizsgálat eredményeit, amelyek szerint a magyar 15 évesek az OECD-átlag alatt teljesítenek, az eredmény pedig 2009 óta folyamatosan romlik.

A hazai kompetenciamérés rámutatott, hogy nem mindegy, hol él egy-egy diák, ahogy az sem, milyen típusú iskolába jár. A felmérés elemzéséből az is kiderül, hogy minél jobb családi hátterű egy diák, annál jobb eredményeket ér el.

Óriási különbség van a legjobb és a leggyengébb eredményt elérő területek teljesítménye között. A legrosszabb eredményt az észak-magyarországi, az észak-alföldi és a dél-dunántúli diákok érték el. A legtöbb pontot a budapesti, közép-magyarországi és a nyugat-dunántúli tanulók érték el.

Az iskolatípusok között is egyre nagyobbak a különbségek. A hat és nyolcosztályos gimnáziumok vannak az élvonalban, míg a szakiskolák egyre lejjebb kerülnek. Súlyos a szakiskolák helyzete is. Nemcsak az országos átlag alatt marad a szakiskolások eredménye, de a 10. évfolyamon tanulók még a náluk négy évvel fiatalabbaknál átlagos teljesítményét is alulmúlták.

Címkék:
karrier, oktatás, tanulás, felmérés, nyolcosztályos gimnázium,