Sok a kérdőjel a hittanoktatás körül

Világgazdaság2013. június 14. 09:32

A következő héten egyeztet a kormányzat a szeptember 1-jével bevezetendő hit- és erkölcstan oktatás finanszírozását és a tankönyvek beszerzését illetően az érintett egyházak képviselőivel - írja a Világgazdaság.

A katolikusok, a reformátusok és az evangélikusok is már korábban jelezték, hogy nem áll rendelkezésre elegendő információ a hit- és erkölcstan oktatásáról. Nem tudják például, hogy a hitoktató kap-e óradíjat, ha igen, akkor mennyit és kitől.

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának oktatásügyi irodájának vezetője, Papp Kornél nem tartja helyesnek, hogy egy minimális létszámhoz kötnék a hittan oktatását, mivel fordított esetben az erkölcstan esetében nincs ilyen kritérium. Szerinte az ördög a részletekben rejlik, mert lehet, hogy nem lehet megszervezni a hittanoktatást a finanszírozás oldaláról, de erről nem júniusban kellene gondolkodni a szeptemberi bevezetés előtt.

Papp Kornél hangsúlyozta: évek óta készülnek az erkölcs és hittan oktatására, 2001 óta van erre kerettantervük, elkészítették a tankönyvcsaládukat is.

Ráadásul teljes a bizonytalanság a tankönyvekkel kapcsolatban. Elvileg hasonlóan az erkölcs-, vagy a földrajztankönyvekhez a diákoknak szeptemberben a tankönyvellátón keresztül kellene megkapniuk a tankönyveket, de egyelőre úgy áll, hogy ezt az egyházaknak kellene intézniük. Az sem tisztázott, hogy érvényesülnek-e a hittan tankönyvekre is a rászorultsági és egyéb kedvezmények.

Címkék:
karrier, iskola,