Több kérdést is tisztáztak a Nők 40 nyugdíj kapcsán: erről mindenki tudjon, aki élne vele

Pénzcentrum2024. február 12. 15:36

Nagyon sok mindent jó, ha tudnak a Nők 40-formáról a magyar nők, mert elég sok minden nem tiszta ebben a kérdésben.

Részletes írásban ismertette az ado.hu a Nők 40 elnevezésű nyugellátási rendszer legfrissebb változásait. Kiderült az is, hogy mi számít jogosultsági, illetve szolgálati időnek. Mint megjegyzik, sok nagycsaládos nőt foglalkoztat a kérdés, hogyan alakul a nők negyven év jogosultsági idővel igénybe vehető kedvezményes nyugellátása a több gyermekes anyák számára.

A nyugdíjtörvény 18.§ (2a) rendelkezik arról, hogy öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő is, aki legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik. Fontos tudni azt is, hogy

a jogosultsági idő nem azonos fogalom a szolgálati idő fogalmával, ez szűkebb fogalom, mint a szolgálati idő.

A „nők 40” nyugellátás szempontjából jogosultsági időnek számít például a keresőtevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszony.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Jó tudni, hogy a gyes mellett igazoltsága esetén az úgynevezett passzív jogon folyósított gyes időtartama is jogosultsági idő a kedvezményes nyugellátáshoz

 - hívta fel a figyelmet Molnárné Balogh Márta, nyugdíjszakértő.

Címkék:
nyugdíjas, nők40, nők, idő, idősek, idős kor, nyugdíjak, nőkhelyzete,