Elárulta a Szomszédok sztárja, mennyi a nyugdíja: a rezsit is nehezen fizetné ki, ha nem dolgozna

Pénzcentrum2023. december 26. 08:21

A Szomszédok a magyar televíziózás legmeghatározóbb sorozata, fénykorában több mint 6 millió ember követte minden második csütörtökön a Gazdagréten játszódó teleregényt. Vágásiék, Mágenheimék és Takácsék történetét az tette különlegessé, hogy azokkal a megélhetési nehézségekkel is foglalkozott, melyek a rendszerváltás után magyarok tömegei számára váltak a hétköznapok részévé. A Partizán karácsonyi különkiadásában a Szomszédok egykori szereplőivel és alkotóival beszélgetnek a sorozatról, melyben a Janka nénit megformáló Pásztor Erzsi elárulja, mekkora nyugdíjat kap, hogy él most.

Pásztor Erzsi 1987-től egészen 1999-ig szerepelt az ikonikus Szomszédok című sorozatban,
Szöllősy Janka, vagyis Janka néni szerepében. A tévétörténeti jelentőségű teleregényre még most is sokan emlékeznek, ahogy Janka néni karaktere sem veszett a feledés homályába: a mai napig mémek készülnek róla, sőt reklámokban tűnik fel.

Az egyik darabban 10 éve játszom, ugyanannyiért. Ha ezt egy iparos megtudná, körberöhögne

- mondja az adásban Pásztor Erzsi, aki úgy gondolja, a nyugdíjasok kilátástalansága közel sem volt olyan akkor, mikor a sorozat még futott, mint ami most van. A saját nyugdíja kapcsán azt mondta:

65 éve vagyok a pályán és most van 190 ezer forint nyugdíjam. Hát röhej.

- mondta el a színésznő, akinek néhány éve jár csak az a 120 ezer forintos járadék, amit a Kossuth-díj miatt kap. "Ha nem dolgoznék 87 évesen, vagy nem kapnám azt a kiegészítést, akkor hogyan élnék meg? Hát a rezsimet nem tudnám kifizetni, pedig nem a visegrádi várban lakom, hanem egy panelban" - fűzte hozzá később. Arról is beszélt, mit gondol a jelenlegi műsorokról a tévében, azok mennyiben reflektálnak a jelenlegi helyzetre úgy, ahogy azt a Szomszédok tette.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Azt tartom elviselhetetlennek, hogy amikor ilyen világban élünk, mint most, akkor a televízióból például árad a dicsekvés, a nagyképűség, a pofátlanság. Olyan műsorokat adnak, hogy Kőgazdag fiatalok, akiknek nem kell dolgozni és ömlik hozzájuk a pénz (...) Akkor adják ezt a tévében, amikor a szerencsétlen szülő nem tud a kölykének venni egy iskolatáskát, mert nme telik rá. Hát milyen világ ez?" - fejtette ki a műsorban:

Érik a sírig tartó munka?

Egyre többen dolgoznak Magyarországon azután is, hogy betöltötték a nyugdíjkorhatárt. Utolsó elemzésünk szerint, amíg 2013-ban a 65-74 éves korosztály 3 százaléka dolgozott, 2022-ben már a 9 százalékot közelítette az arány. A legtöbb nyugdíjkorhatárt betöltött dolgozó a Közép-Magyarország régióban van, minden negyedik idősödő munkavállaló Budapesten dolgozik. Az utóbbi években a teljes állásban dolgozók aránya is nőtt a részmunkaidős foglalkoztatáshoz képest:

Címlapkép: Fortepan / Kölcsényi Zoltán - légifotó 1990-ből az M1-M7 autópálya közös szakaszáról, jobbra a Gazdagréti lakótelep

Címkék:
nyugdij, Kossuth-díj, nyugdíjas, tévé, televízió, szomszédok, sorozat, színész, szórakozás, műsor, tévésorozat,