Megérkezett a nyugdíjemelés, máris kibuktak az összegen a magyar idősek: kevesebb, mint járna?

Pénzcentrum2023. november 10. 12:16

"A kormányzat folyamatosan hangoztatja a költségvetés nyugdíjkiadásainak megugrását, ez azonban korántsem a megbecsülésünket jelzi. Az elmúlt évtizedben sikerült lecsökkenteni a GDP arányos nyugdíjkiadásokat a több mint 11%-ról 7,2%-ra. A minimálbéresek jövőre kétszámjegyű emelésre számíthatnak, mi 6% emelést várhatunk, pedig már ma is a létminimum alatti nyugdíjat kap idős honfitársaink fele" - közölte Juhász László, a NYUSZET soros elnöke. Hozzátette: ezzel folytatódik a nyugdíjasok leszakadása az aktívaktól, amin tartósan a vegyes indexálás bevezetése, azonnal pedig egy valódi nyugdíjkorrekciós program elindítása segítene.

"A kormány augusztus végén feladta a reményt, hogy megússzuk ezt az évet 15%-os inflációval. Így köteles a különbözetet visszamenőleg kifizetni a nyugdíjasoknak. Az éves becsült nyugdíjas infláció 18,5 %, amely 3,1 %-os kiegészítő nyugdíjemelést tesz szükségessé. Ez megfelel a NYUSZET által hónapok óta követelt mértéknek. A kormány azonban továbbra sem hajlandó törleszteni az előző két évben keletkezett 1,5 %-os elmaradását, ami hiteltelenné teszi a kormányfő kijelentését, miszerint korrekten elszámolnak a nyugdíjasokkal" - áll a NYUSZET pénteki közleményében.

Az októberi nyugdíjas infláció 9,1% volt, miáltal az 1-10. havi nyugdíjas infláció 20,7 %-ra csökkent. Ahhoz, hogy az éves nyugdíjas infláció a kormány által jelzett 18,5 legyen, a novemberi és decemberi nyugdíjas infláció átlaga  7,5% kellene legyen - közölte a NYUSZET.

Így nem zárható ki, hogy az éves emelés ebben az évben sem fogja fedezni az ez évi, tényleges infláció mértékét, a kormány adóssága nőni fog. A KSH ráadásul a két évvel ezelőtti nyugdíjas fogyasztási szerkezet alapján számol, de amikor a nyugdíjasok hitelezik 10 hónapon át az államot, amikor a két év alatt elszenvedett nyugdíjas infláció most is 30% felett van(!), csak a legszükségesebbekre, mindenekelőtt a leginkább dráguló élelmiszerekre szűkül a fogyasztói kosarunk tartalma. Ezért követeljük a korrekt elszámolást

- írta Juhász László.

Címkék:
nyugdij, kormány, nyugdíjas, nyugdíjemelés, infláció, magyar, nyugdíjasok, nyuszet,