Itt a bejelentés: drámai, 40 százalékos nyugdíjemelésről döntöttek uniós nyomásra

Portfolio2023. november 7. 15:02

Romániában 2024 szeptemberétől 40%-kal emelkednek az állami nyugdíjak - írja a Reuters nyomán a Portfolio. A hivatalos ok az unió által szorgalmazott nyugdíjreform, aminek az egyenlőtlenségek csökkentése mellett részét képezné, hogy a választási megfontolásoktól független legyen a nyugdíjpolitika. A nyugdíjemelés utáni bő fél évben Románia három választást tart.

Románia állami nyugdíjai jövő szeptembertől átlagosan 40%-kal emelkednek - közölte Bucura Oprescu munkaügyi miniszter. Ennek a lehetőségét egy készülő törvényjavaslatban előírt újraszámítások teremtik meg, ami havonta 13,8 milliárd lejre (2,97 milliárd dollárnak megfelelő összegre) növeli a nyugdíjkiadásokat. A javasolt nyugdíjtörvénytervezet értelmében, amely jelenleg parlamenti jóváhagyásra vár, első lépésként ötmillió nyugdíjat indexálnak 13,8%-kal januártól. A 2024 szeptemberére tervezett újraszámítás célja az egyenlőtlenségek kiküszöbölése, hogy az azonos munkakörben, ugyanannyi évet dolgozók azonos nyugdíjat kapjanak.

A nyugdíjrendszer reformja előfeltétele annak, hogy Románia továbbra is hozzáférhessen az Európai Unió gazdaságélénkítő alapjának forrásaihoz. Ezért a kormány ígéretet tett, hogy felszámolja az egyenlőtlenségeket, és megszünteti a választási logika által vezérelt, politikailag motivált nyugdíjemelésekkel kapcsolatos döntéseket - írta a Reuters.

Szakértői előrejelzések szerint a jelentős nyugdíjemelés segíti majd a koalíciós kormányt a szavazók támogatásának megszerzésében. Összességében a nyugdíjakra fordított állami kiadások az előrejelzések szerint az idei mintegy 115 milliárd lejről 2024-re mintegy 146 milliárd lejre (31,45 milliárd dollár) emelkednek.

Címkék:
nyugdij, nyugdíjemelés, európai unió, románia, eu, nyugdíjreform,