Kétségbeesett lépésre szánja el magát rengeteg magyar nyugdíjas: egyszerűen képtelenek megélni

Népszava2023. szeptember 12. 08:31

Az alacsony nyugdíjak és a magas infláció miatt egyre több idős ember köt tartási- vagy életjáradéki szerződést. Az elmúlt pár évben már elkezdődött a növekedés, ami most decemberben új lendületet kapott - idézi a Népszava Fülöp Edina ügyvéd, ingatlanforgalmi szakjogász szavait.

A tartási- vagy a köznyelvben eltartási szerződést jellemzően idősebb emberek általában rokonnal, ismerőssel kötik, és arról szól, hogy utóbbiak a gondoskodásért cserébe a lakásuk tulajdonosává válnak. Az életjáradéki szerződés esetén pedig havi pénzösszeg kifizetéséért cserébe lesz a szerződő fél tulajdonos. Mindkét esetben többnyire ingatlanról van szó.

Fülöp Edina szerint mindkét szerződés esetében az elmúlt években egyre nagyobb a kereslet, ami szorosan összefügg a rossz gazdasági környezettel.

Két különböző okra vezethető vissza, hogy egyre többször keresnek fel ebben a témában. A tartásinál gyakran arról van szó, hogy ezeknek az időseknek ugyan lenne örökösük, de a gyerekek, unokák külföldre költöztek, így nincs aki gondoskodjon róluk. A szociális háló pedig kevés, mert néha ugyan meglátogatja őket valaki az önkormányzat megbízásából, de a rendszer túlterhelt, és ez önmagában nem elegendő a méltó életkörülmények fenntartására. Az életjáradék esetén pedig egyszerűen arról van szó, hogy az idősek nem jönnek ki a nyugdíjból, és szükségük van pénzre. Különösen igaz ez múlt év decemberétől, és sokan panaszkodnak a magas árakra, illetve az alacsony nyugdíjakra

 – hívja fel a figyelmet az ügyvéd.

Címkék:
nyugdij, nyugdíjas, infláció, szerződés, idős, nyugdíjak, eltartott,