Tényleg jöhet a sírig tartó munka? Súlyos nyugdíjkorhatár-emelés érik Magyarországon

Pénzcentrum2023. augusztus 21. 13:44

Lehet, hogy emelni kell majd a nyugdíjkorhatárt, mert hamarosan annyian mennek el nyugdíjba, hogy fenntarthatatlanná válik a rendszer. Egy sajtóértesülés szerint a kormány már dolgozik is a megvalósíthatóságon, ugyanakkor ezt a Pénzcentrumnak a Pénzügyminisztérium később cáfolta.

A nyugdíjba vonulók magas száma miatt felül kell vizsgálni a nyugdíjkorhatár emelésének szükségességét - ez szerepel abban a reformjavaslatban, amit a kormány nemrégiben az EU felé beterjesztett. Bár a reform csak két év múlva lépne életbe a tervek szerint, a megvalósíthatósággal kapcsolatos tanulmányok már ebben az évben elkészülhetnek - ez derül ki az ATV Híradó riportjából.

A riportban egy magyar nyugdíjas azt mondja: neki is muszáj dolgoznia, mert alig jön ki a nyugdíjából.

240 ezer forint a nyugdíjam, de hát saját lakásban lakom, aminek a költsége nem kis összeg. Hitelem nincs, de van egy gyermekem, akit időnként még támogatok, mert annak hol van munkaviszonya, hol nincs

- mesélte Ica néni.

Farkas András nyugdíjszakértő szerint az újabban megállapított nyugdíjak természetesen magasabbak, mint azoké, akik valamivel korábban kezdték meg a nyugdíjas éveket.

Ha az előző éveket felszorozzuk ezekkel az értékkövetési szorzókkal, ezek egyre magasabbak, hiszen emelkedett az utóbbi években a nemzetgazdasági nettó átlagkereset, emiatt az újonnan megállapított nyugdíjak sokkal magasabbak, mint a régebben megállapítottak

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- mondta a riportban Farkas András.

Frissítés! (2023.08.21. 16:37) - Reagált a Pénzügyminisztérium

Cikkünk megjelenése után az alábbi, rövid cáfolatot küldte a Pénzcentrum szerkesztőségének a Pénzügyminisztérium sajtóosztálya:

A hivatkozott cikkükben megjelent értesülés kacsa. A nyugdíjkorhatár emelése jelenleg nincs a kormány napirendjén.

Címkék:
kormány, nyugdíjas, nyugdíjminimum, nyugdíjemelés, munka, nyugdíjrendszer, nyugdíjjárulék, nyugdíjkorhatár, nyugdíjak,