Totális összeomlás érik a magyar nyugdíjrendszerben: meg vannak számlálva az idősek napjai

Pénzcentrum2023. február 22. 17:42

A tavalyi népszámlálás adatainak eredményei bizonyítékot szolgáltatnanak arra, hogy gyorsan öregszik, létszámában pedig riasztóan fogy a magyar. A Portfolio cikkében Farkas András nyugdíjszakértő a gyorsuló elöregedés hatásait vizsgálta.

A köztudatban változatlanul élő 10 milliós lakosságszám helyett 9 millió 601 ezren élünk a magyar határok között, az eredmény azt tükrözi, hogy a legutóbbi népszámlálás óta bekövetkezett 464 ezer fős csökkenést a környező országokból érkezett 131 ezer fős bevándorlási többlet enyhítette.

A népszámlálás eredményei szerint a 45 évesnél idősebb korcsoportokban ezzel szemben nő a népességszám, a 65 évnél idősebbek aránya pedig elérte a 21 százalékot.

Farkas András felteszi tehát a kérdés, hogy vajon kibírja-e a  nyugdíjrendszer és az egészségügyi ellátórendszer, valamint a szociális ellátórendsze, hogy az évente átlagosan negyvenezer fővel csökkenő lakosságon belül egyre nagyobb hányadot tesznek ki a 65 évesnél idősebbek. A  szakértő megállapítása szerint árnyalja a magyar helyzetet, hogy az EU átlagához képest a 65 éves életkorban várható további élettartam férfiak esetében jelenleg 3,8 évvel, nők esetében 3,4 évvel rövidebb (ez a többiekhez képest csökkentheti a nyugdíjrendszer finanszírozási kockázatait), miközben a 65 éves korban egészségben várható további élettartam férfiak esetében 3 évvel.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egyébként itt rejlik a kézenfekvő megoldás, ha lassítani szeretnénk a magyar lakosság fogyását: az idő előtti halálozások messze EU-átlag feletti számát kell csökkenteni, hogy évente átlagosan ne 130 ezer (a pandémia éveiben 160 ezer) magyar haljon meg, hanem sokkal kevesebb - állapította meg Farkas András.

Kutatást készít a Pénzcentrum a nyugdíjasok helyzetével kapcsolatban

A Pénzcentrum legújabb kutatásában azt vizsgálja, hogyan élték meg az idősek az elmúlt egy év válságait, és milyen várakozásaik vannak a jövőben. A kérdőívet nyugdíjasok és nem nyugdíjasok is kitölthetik. Köszönjük, ha válaszaival segíti a munkánkat!

Címkék:
magyarország, népszámlálás, magyar, nők, férfiak, lakosság, élettartam, idősek, nyugdíjasok,