Egyre kilátástalanabb helyzetben az idős magyarok: csak átmenetileg segít a 13. havi nyugdíj

Pénzcentrum2023. február 6. 09:06

A legszegényebb időseknek minden hónapban választaniuk kell, hogy a gyógyszereiket vegyék meg, a rezsijüket fizessék ki, vagy élelmiszert vásároljanak. A szakértő szerint a 13. havi nyugdíj csak átmenetileg jelent segítséget.

A nyugdíjasok mintegy fele nem kapja meg a 208 ezer forintos átlagnyugdíjat, 300 ezeren lehetnek azok, akiknek az ellátása nem éri el a 100 ezer forintot sem - mondta az RTL Híradónak Juhász László, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának alapító elnöke.

A szakember szerint a legszegényebb időseknek semmilyen tartalékuk nincs, nem tudnak mit félretenni, nagy számban vannak olyanok is, akiknek gyakorlatilag minden hónapban választaniuk kell, hogy a gyógyszereiket vegyék meg, a rezsijüket fizessék ki, vagy élelmiszert vásároljanak.

A 13. hívi nyugdíjjal együtt a nyugdíjasok egy lélegzethez jutnak, és be tudják fizetni az elmaradt számláikat. 1-2 hónapig ez az inflációt ellensúlyozza, de éves szinten kevés lesz - magyarázta Juhász László. Az MNB 15 és 19,5 százalék közötti éves inflációra számít idén.

Címkék:
nyugdij, nyugdíjas, nyugdíjemelés, drágulás, infláció, 13. havi nyugdíj, nyugdíjasok, nyugdíjak,