Érik a legújabb nyugdíjkatasztrófa: veszélyben az idősek pénze, rossz lóra tettek a spekulánsok

Pénzcentrum2022. október 14. 09:02

Rossz helyre tehetik a piacokon a pénzt az önkéntes nyugdíjalapok, számos kritika érkezett. Úgy tűnik, paradox módon éppen azoknak a dolgozóknak a mostani életét nehezítik meg, akiknek majd a nyugdíját fogják fizetni.

Európa-szerte 70 nagy önkéntes nyugdíjalap számait elemezte a Lighthouse Reports - ebből pedig az derült ki, hogy az alapok olyan tőzsdei befektetésekben vettek részt, mely az energia-, illetve az élelmiszerpiacon fejti ki hatásait. Tehát míg az alapok esetleg nagy többségben nyernek rajta, az élelmiszerár-emelkedést, valamint az energiaárak száguldását is elősegítik - ezzel pedig éppen azokkal szúrnak ki, aki a pénzt befizette.

Bár a vizsgált 70 nyugdíjalapból 15-nél kifejezetten tilos az élelmiszerpiacon vagy az energiárakkal elkövetett tőzsdei spekuláció, a maradék több mint 50 alap nem szégyellős ennyire, és ezekkel a lépésekkel ők maguk is tovább mélyítik az élelmiszerválságot. Több alapa azzal védekezett, hogy nekik nincs közük ahhoz, hogy az energiaárak és az élelmiszerek folyamatosan drágulnak, azoknak a hatásait máshol kell keresni.

A határidős árutőzsdékkel való kereskedésnek nincs árfelhajtó hatása, még a mezőgazdasági nyersanyagok piacán sem. Ezt a nézetet tudományos kutatások is alátámasztják

- válaszolta a kritikákra az APB, az egyik holland nyugdíjalap.

Címkék:
nyugdij, nyugdíjas, nyugdíjbiztosítás, tőzsde, nyugdíjkassza, nyugdíjmegtakarítás, nyugdíjkatasztrófa, tőzsdepánik, tőzsdeindex, tőzsde stratégia, tőzsdei kereskedés, nyugdíjbiztosítási alap, tőzsde hírek, nyugdíjalap,