Ekkora a baj? Ősztől várják a nyugdíjasokat is a közszférába

Pénzcentrum2022. július 30. 14:02

Ősztől ismét nem szükséges a kormány engedélye ahhoz, hogy a közszférában foglalkoztassák a nyugdíjasokat. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet alapján a háborús vészhelyzetre való tekintettel egy évig nem kell alkalmazni azt a szabályt, ami szerint szüneteltetik a nyugdíjkifizetést, ha a nyugdíjas keresete az adott évben meghaladja a minimálbér 18-szorosát.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint ősztől egy éven keresztül nem szükséges a kormány engedélye ahhoz, hogy a nyugdíjasok a közszférában dolgozhassanak. Ez többek között a közalkalmazottakra, köztisztviselőkre, kormánytisztviselőkre, politikai szolgálatban állókra, egészségügyi, rendészeti, honvédelmi, bírói, ügyészi jogviszonyban állókra vonatkozik. Az öregségi nyugdíjra, a korhatár előtti és más nyugdíjjellegű ellátásra egyaránt vonatkozik.

A rendelet alapján 2022. szeptember 1től 2023. augusztus 31-ig a kormány engedélye nélkül foglalkoztathatóak azok, akik az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötték és a teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt ledolgozták, feltéve, hogy a jogviszonyra irányadó jogszabály a nyugdíjasként történő foglalkoztatást lehetővé teszi. Ha a foglalkoztatás augusztus 31. után kezdődik, akkor a kezdőnaptól számított egy évig érvényes az új szabály.

A rendelet a háborús helyzetre hivatkozva hozta meg a kormány és kapcsolódik hozzá egy, a veszélyhelyzetre nem hivatkozó kormányhatározat, amely szerint a kormány véleményének kikérése nélkül foglalkoztathatóak szeptember 1-től egy évig a szociális, gyermekvédelmi vagy gyermekjóléti szolgáltatóknál, intézményekben, hálózatoknál, illetve köznevelési vagy szakképző intézményekben mindazok, akik az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötték és a teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt megtették.

Címkék:
kormány, nyugdíjas, szeptember, munkavállalás, rendelet, nyugdíjas munka, augusztus, munkavégzés, nyugdíjak,