Kijött a rendelet: ennyivel emelkednek a nyugdíjak júliusban Magyarországon

Pénzcentrum2022. április 29. 10:06

Kiadták a nyugdíjemelésről szóló rendeletet: a jogosultak júliusban 6 hónapra visszamenőleg, egy összegben is megkapják a 3,9 százalékot.

Megjelent a rendelet a júliusi nyugdíjemelésről. Az intézkedést Gulyás Gergely jelentette be csütörtökön a kormányinfón. Mint a miniszter elárulta, nyáron 3,9 százalékkal emelik a nyugdíjakat, mert az infláció a kormány várakozásai szerint 8,9 százalékos lehet idén, az ellátásokat pedig januárban csak 5-tel emelték meg.

A Magyar Közlönyben kiadott intézkedés szerint:

  • a 2022. júliusra járó ellátásokat a jogosultak számára már emelt összegben kell folyósítani.
  • A január–június hónapokra járó emelés összegét, valamint tizenharmadik havi nyugdíjra vagy tizenharmadik havi ellátásra való jogosultság esetén az arra járó emelés összegét a 2022 júliusára járó ellátással egyidejűleg, egy összegben, hivatalból kell folyósítani.
  • Ha egy személy részére egyidejűleg több, a rendelet alapján emelendő ellátást folyósítanak, az ellátásokat külön-külön kell emelni.
  • Több nyugellátásra való jogosultságot érintő változás esetén a változás időpontjától kezdődően a saját jogú és a hozzátartozói nyugellátásokat olyan módon emelt összegben kell tovább folyósítani, mintha ez az ellátás a változás napját megelőzően is önállóan került volna folyósításra.
Címkék:
nyugdij, nyugdíjemelés, rendelet, nyugdíjasok, magyar közlöny,