Jöhet a rendkívüli nyugdíjemelés? Ennyit kaphat egy átlagos idős az infláció miatt

Pénzcentrum2022. március 28. 10:01

Mivel 5 százalékkal növelték januárban a nyugdíjakat, így minimum 2,5-3 százalékos emelés látszik az adatokból a nyugdíjszakértő szerint. Mint Farkas Andtás kiemelte, adott esetben 4,8 százalékos nyugdíjemelés is lehet, viszont ennek még nincs realitása júniusban.

Mivel csak 5 százalékkal növelték januárban a nyugdíjakat, így minimum 2,5-3 százalékos emelés látszik az inflációs adatokból - mondta Farkas András nyugdíjszakértő az ATV Start című műsorában. A szakember szerint adott esetben 4,8 százalékos nyugdíjemelés is lehet, viszont ennek még nincs realitása júniusban.

A nyugdíjszakértő szerint, ha egy újabb 5 százalékos emelés követné idén a júniusi és novemberi nyugdíjemelést, akkor az lényegében olyan lenne, mintha 14. havi nyugdíjat kapnának az idősek. Ugyanis 161 ezer forint az átlagnyugdíj, így a korrekcióval 4200 forintot kapna havonta egy átlagnyugdíjas, ami éves szinten közel ötvenezer forintot jelent.

A 2,5 százalékos emelés Farkas András számításai szerint 100 milliárd forintos, a 4,8 százalék 192 milliárdos pluszkiadást jelentene a gazdaság számára. Hozzátette, a 20 ezer forintos nyugdíjprémium sem lenne kizárt, ha a GDP növekedése elérné a 4,5 százalékot, meghaladva a 3,5 százalékos küszöbértéket. 

Címkék:
nyugdij, nyugdíjas, nyugdíjemelés, infláció, emelés, nyugdíjasok, nyugdíjak,