Megszólalt a Parlament: alábecsülték az inflációt, tovább kellene emelni a nyugdíjakat

Pénzcentrum2021. november 29. 09:44

Utólagos majdani kiegészítés helyett, igazságos év eleji nyugdíjemelést kér a kormánytól a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület. Mint írják, a 2022-es, 3 százalékos nyugdíjemelés elfogadásakor alábecsülték az inflációt.

Az idősek aggódva figyelik a szakértők azon megszólalásait, amelyekben az idei évre a fogyasztói áremelkedés várható nagyságát hét százalék feletti mértékűre prognosztizálják. Az emberek mindennapi vásárlási tapasztalatai visszaigazolják a szakemberek előrejelzéseit, miközben egyes esetekben ennél lényegesen magasabb áremelkedéssel is találkoznak - közölte a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület.

Mint írták, a nyugdíjasok félnek az anyagi kiszolgáltatottságuk növekedésétől és a jövő évi bizonytalanságtól.

A nyáron elfogadott és a jövő évre vonatkozó, a költségvetési törvényben a képviselők ismételten alábecsülték az inflációt és az ebből következően alacsonyan határozták meg a jövő év elejei nyugdíj emelését is

- közölték. Ugyanakkor szerintük a törvényben rögzített három százalékos fogyasztói áremelkedés-növekedés már az elfogadás napján is irreális volt, és az idő előrehaladtával a tévedés egyre nyilvánvalóbbá vált.

Az eddigi - év közbeni és utólagos kiegészítő - nyugdíjemelések gyakorlata bizonytalanná és kiszolgáltatottá teszi az időseket, hiszen magas kiadásaikat csak később és nem teljes mértékben kompenzálják.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szervezet elvárja a kormánytól, hogy a hiteles szakértői számításnak megfelelően kezdeményezze a 2022. évi központi költségvetésben meghatározott, a várható fogyasztói áremelkedés mértékének a módosítását és így igazságossá tenné az év eleji nyugdíjemelést is.

Címlapkép: Illyés Tibor, MTI/MTVA

Címkék:
nyugdij, nyugdíjas, nyugdíjemelés, infláció, parlament, áremelkedés, nyugdíjasok, nyugdíjas parlament,