Láthatáron a nyugdíjkrízis: rengeteg magyar kerülhet bajba idős korára

Pénzcentrum2021. május 27. 15:42

A koronavírus-járvány kétségkívül kihívás elé állította a magyarokat, jelentős hatást gyakorol a mindennapokra, így a pénzügyekre és megtakarításokra is. A 2020-as OTP Öngondoskodási Index azt mutatja, hogy a lakosság közel felének, azaz 48%-ának kellett hozzányúlnia korábbi megtakarításaihoz a járvány miatt. Biztató azonban, hogy a megpróbáltatásokkal teli időszak ellenére az öngondoskodás nem veszít fontosságából, sőt, az OTP Nyugdíjpénztár 2020-as eredményei szerint a hazai lakosság egyre fiatalabban ismeri fel a nyugdíjcélú megtakarítás szükségességét.

A koronavírus-járvány rég nem látott bizonytalanságot hozott az emberek életébe, nem volt ez másképp a pénzügyek területén sem. A magyar lakosság csaknem fele (48%) kénytelen volt használni korábban félretett pénzét az OTP Öngondoskodási Index szerint. A kiszámíthatatlanság azonban volt, akikben tovább növelte a tudatosságot, a megkérdezettek 9%-a ugyanis elkezdett többet félretenni a korábbi megtakarításaihoz képest.

Azt, hogy itthon egyre meghatározóbb kérdés a nyugdíjcélú öngondoskodás, az is bizonyítja, hogy az ilyen jellegű megtakarítások még a kihívásokkal teli tavalyi évben sem veszítettek fontosságukból. Az Indexkutatásból az is kiderül, hogy 2019 ugyanezen időszakához képest nem csökkent azok aránya, akik sikerrel valósították meg időskorukra vonatkozó megtakarításuk anyagi tervét. A válaszadók közül az aktív keresők 20%-a mondta azt, hogy rendelkezik olyan megtakarítással, amit a nyugdíjas éveire gyűjt és majd csak akkor szeretne felélni. Ez az arány legutóbb 2011-ben volt ilyen magas.

Ezt bizonyítják az OTP Nyugdíjpénztár eredményei is, hiszen 2020-ban az újonnan csatlakozó tagokkal együtt már 238 000-en döntöttek a nyugdíjcélú megtakarítás mellett. A pénztárhoz mintegy 25 milliárd forintnyi befizetés érkezett, amelynek háromnegyed része egyéni befizetésekből folyt be. Az öngondoskodás tehát egyre fontosabb a hazai lakosság körében, az utóbbi néhány évben ráadásul a fiatalok között is egyre többen vannak azok, akik szeretnének biztos hátteret teremteni maguknak nyugdíjas éveikre.

Nagyon fontosnak tartjuk és örömmel látjuk, hogy a pénzügyi tudatosság és az időskorra való anyagi tervezés egyre jelentősebb szereppel bír a hazai lakosság körében. Ezt támasztja alá többek között az egyéni befizetések aránya is, ez ugyanis az összes befizetés 76%-át tette ki 2020-ban

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

– mondta Nagy Csaba, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója. – „Bizakodva figyeljük, hogy az időskori öngondoskodás már a fiatalabb korosztály célkitűzései között is egyre nagyobb arányban kap helyet, az utóbbi években megfigyeltük, hogy az újonnan csatlakozó pénztártagok többsége a 35 év alatti korosztály képviselője. Ez minket is arra sarkall, hogy a fiatalabb generáció igényeit is figyelembe véve fejlesszük szolgáltatásainkat, az ő érdekeiket tartottuk szem előtt, amikor lehetővé tettük a teljeskörű digitális ügyintézést.”

Az OTP Nyugdíjpénztár elemzése alapján 2020-ban a pénztárhoz csatlakozó 13 000 új tag több mint negyede volt a 25-32 éves korosztály képviselője, közülük is a 27 évesek létszáma volt a legmagasabb, csaknem 500-an döntöttek az öngondoskodás ezen formája mellett.

Címkék:
öngondoskodás, nyugdíjas, járvány, megtakarítás, otp, nyugdíjpénztár, koronavírus,