Tetemes nyugdíjemelést terjesztettek a Parlament elé: ezek a részletek

Napi.hu2019. október 1. 16:58

Többek között nyugdíjak évenkénti rendszeres emelésénél (indexálásánál) a bérnövekedést is figyelembe vevő, a nyugdíjminimumot 80 ezer forintra emelő, a rokkantsági ellátást kapók kárpótlását előíró javaslatot terjesztettek az Országgyűlés elé - írja a Napi.hu

A lap szerint az új javaslat sok ponton alakítaná át a jelenlegi nyugdíjrendszert, köztük megváltoztatná a nyugdíjemelés számítási módját, a nyugdíjminimum összegét,  a nyugdíjprémium fizetését, valamint visszaállítaná a nyugdíjjárulék-plafon rendszerét.

A legfontosabb módosítás például az lenne, hogy a 2019. novemberi kiegészítő nyugdíjemelés mértékét legalább egy százalékban határozza meg a javaslat, míg a nyugdíjak évenkénti rendszeres emelésénél (indexálásánál) a bérnövekedést is beleszámítanák a növelésbe, így a 2020-as emelés legalább 5,6 százalék lenne. A megélhetést javíthatná sokaknál, hogy a jelenleg sem túl szigorú munkavállalási korlátozásokat teljesen eltörölnék - derült ki az MSZP-frakció előterjesztéséből.

A számításban a költségvetésben tervezett adatokat vették alapul: az árak 2,8 százalékkal és a bérek 8,3 százalékkal nőhetnek, így jön ki az 5,6 százalékos indexált emelés - írja a lap. Érdekes változtatás még az is, hogy a jelenlegi rezsiutalvány-osztáshoz hasonlók eltörlését javasolják, de helyette a támogatások összegét készpénzben bocsátanák az idősek rendelkezésére. Emellett azt is javasolják, hogy a parlament azonnal emelje fel 80 ezer forintra a nyugdíjminimumot és az az alatti nyugellátásokat. 

A jogszabálytervezet része még az is, hogy az Alkotmánybíróság határozatának megfelelően hozzanak olyan döntést, amellyel kárpótolják a korábban rokkantsági nyugdíjban részesülőket, valamint hogy vizsgálják felül a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló szabályozást,

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A nyugdíjprémium rendszerét pedig úgy szabnák át, hogy az alacsonyabb nyugdíjban részesülők ne kaphassanak kisebb juttatást, mint a magasabb ellátásban részesülők. Azt is javasolják, hogy inkább a kisebb nyugdíjat kapóknak járjon a magasabb prémiumösszeg - értesült a portál. 

Címkék:
pénzcentrum.hu, nyugdij, nyugdíjemelés, parlament, országgyűlés, rezsiutalvány, nyugdíjprémium 2019, rokkantsági ellátás,