Itt a friss javaslat: ezzel minden nyugdíjas nagyon jól járna

MTI2019. szeptember 12. 15:01

Az idősek képviselői az élelmiszerek fogyasztói árának növekedéséhez igazítanák a novemberi kiegészítő nyugdíjemelést, és kérik a jövő évköltségvetés módosítását a tervezett infláció mértékének változása miatt.

A nyugdíjas szervezetek egyeztették véleményüket a közeli napokban várható kormányrendelettel kapcsolatban, mely a törvényben előírt kiegészítő nyugdíjemelést tartalmazza majd - írja közleményében a Nyugdíjas Parlament. Az idősek képviselői - tekintettel arra, hogy a nyugdíjasok az év eddigi időszakában a tényleges inflációnál alacsonyabb mértékű nyugdíjemelésben részesültek, így lényegében hiteleztek a kormányzatnak 8 hónapon át - azt kérik, hogy a törvényes kompenzáció az élelmiszerek fogyasztói ára növekedésével megegyező mértékben történjen meg.

A javaslat elfogadása esetén az idei év elején - sajnálatos módon alacsonyan - megvalósult 2,7 százalékos nyugdíjemelés utólagosan és visszamenőlegesen 5,6 százalékos mértékűre emelkedne. Ezzel a lépéssel a nyugdíjas fogyasztói kosár legjelentősebb árucsoportja áremelkedéséhez igazodna a nyugdíjak korrekciója, és ezáltal némileg ellensúlyozódna az idősek anyagi helyzetének eddigi,méltatlan lemaradása. Erre a lépésre a nyugdíjtörvény 62.§ (6)pontja lehetőséget is ad a kormányzatnak.

Azt is javasolják az idősek képviselői, hogy a jövő évi központi költségvetésről szóló törvényben az Országgyűlés módosítsa a 2020-ra vonatkozó 2,8 százalékos inflációs előrejelzés mértékét a Magyar Nemzeti Bank szakértői által prognosztizált 3,4 százalékos mértékre.

Címkék:
nyugdij, nyugdíjas, öreg, öregségi nyugdíj, nyugdíjas parlament, nyugdíjtörvény,