Varga: tízszeresére lehetne emelni a nyugdíjas munkavállalók számát

Pénzcentrum/Portfolio2018. október 4. 18:02

A versenyképes növekedés szempontjából nincs csodaszer, de vannak olyan területek, ahol aprólékos munkával lehet eredményeket elérni - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáján. A miniszter négy olyat területet említett, ahol konkrét lépésekre is készül a kormány a következő időszakban.

Varga Mihály szerint négy fő területen van szükség lépésekre azért, hogy a tartósan magas növekedés megvalósuljon:

1. Az állami kiadások csökkentése: még mindig meghaladják a régiós országok szintjét a GDP arányában a kiadásaink, messze vagyunk attól, hogy elégedettek lehessünk. Ráadásul a kiadások szerkezetében is tudunk még előrelépni, hogy versenyképesebbek legyünk.

2. A beruházások ösztönzése: Varga Mihály szerint ha gyorsan használjuk fel az uniós forrásokat, akkor reális veszély, hogy később más növekedési forrást kell találnunk. Ezért is kell arról beszélni, hogyan javítható Magyarország tőkevonzó képessége. A beruházások ütemét fenn kell tartanunk, 25 százalék körüli beruházási ráta kell a növekedéshez, de nem mindegy, milyen ennek szerkezete. Törekedni kell a technológiai fejlesztésekre az infrastruktúra-beruházások mellett, a kormány arra fog törekedni, hogy csökkenjen az állami beruházások dominanciája. Emellett cél a magas hozzáadott értékű beruházások vonzása, szükség van ipari diverzifikációra, hiszen az autóipar jelenlegi dominanciája sérülékennyé is tehet minket. Emellett szükséges a földrajzi diverzifikáció, támogatni kell azokat a beruházásokat, melyek ott jönnek létre, ahol még mindig a közmunka dominál.

3. Kiszámítható beruházási környezet: A CDS-felár csökkenése és a hozamok esése a bizalmat jelzi Magyarországgal kapcsolatban, emellett nagy eredmény, hogy a vállalati szektor nettó megtakarítóból ismét nettó hitelfelvevő lett, hiszen az a normális, ha a cégek beruháznak, fejlesztenek, de ehhez a kormánynak rendeznie kellett a viszonyát a bankszektorral.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

4. Munkaerő-tartalékok kiaknázása: a munkaerőhiány ellenére a pénzügyminiszter szerint vannak még tartalékok, elérhető a Csehországhoz hasonló foglalkoztatás, ami 5 millió főt jelentene, ez további 500 ezres tartalék a jelenlegi szinthez képest. Ez négy területen jelenhet meg: a munkanélkülieknél, a közfoglalkoztatottaknál, a nőknél és az időseknél. Januártól például a kormány lehetővé teszi, hogy a nyugdíjasok foglalkoztatása után szinte semmilyen közterhet ne kelljen fizetni, ezzel Varga szerint a jelenlegi 30-40 ezres nyugdíjas foglalkoztatotti szám akár a tízszeresére is emelkedhet.

Összefoglalva a versenyképesség és a növekedés szempontjából nincs csodaszer, de apró munkával a fenti területeken van tartalékunk, a kormány ezeket szeretné kihasználni

- idézi a Portfolio Varga Mihályt..

Címkék:
nyugdij, nyugdíjas, munka, varga mihály, nyugdíjas munka, cds,