Új kedvezményt kapnak a nyugdíjasok: most már tényleg jöhet a sírig tartó munka

Pénzcentrum/Portfolio2018. június 15. 10:00

A munkaerőhiány kezelését szolgálhatja az, hogy a kormány élénkíti majd a nyugdíjasok foglalkoztatását - mondta el a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A kormány tagja részleteket is elárult: egy fontos korlátozást eltöröl majd a kormány.


A jelenlegi szabályok szerint,ha egy nyugdíjas a minimálbér tizenkétszeresét keresi, akkor le kell mondani a nyugdíjáról. Ezt a szabályozást a kormány jövőre eltörli - jelentette be a miniszter. Már korábban, a jövő évi költségvetés benyújtásakor kiderült, hogy további kedvezményt kaphatnak a nyugdíjasok: amennyiben munkát vállalnak, akkor semmilyen közteher nem terheli a jövedelmüket, csak a 15 százalékos szja-t kell megfizetni. Vagyis a munkáltatók számára is kedvező lesz az idősebb generáció foglalkoztatása.

A köztisztviselők alapilletménye 2008 óta nem változott, néhány helyen egyéni megoldásokkal próbáltak ezen segíteni, például az önkormányzatoknál saját forrásból biztosítottak pénzt a béremelésekre. Gulyás Gergely szerint arra törekszik a kormány, hogy ezekre az egyedi megoldásokra ne legyen szükség, az eddigi szabályozás helyett világos bértömeg álljon rendelkezésre a központi államigazgatásnak és lehetőleg az önkormányzatoknak is, ebből lehessen különböző mutatók alapján béreket emelni.

Az autópálya-építési program felülvizsgálatával kapcsolatban Gulyás elmondta: több szakaszt is vizsgálnak például az indokolt költségek szempontjából, ilyen a Miskolc-Kassa vonal is. Ezekkel kapcsolatban Palkovics László innovációs miniszter jelenleg készít el egy jelentést, ezt követően dönt a kormány.

Címkék:
pénzcentrum.hu, nyugdij, szja, minimálbér, portfolio, kormányinfo, illetmény, autópálya építés, köztisztviselők béremelése,