Bajban az egyik magánnyugdíjpénztár: mi lesz az ügyfelekkel?

Világgazdaság2018. március 9. 09:00

Akadozik a tagdíjfizetés a legnagyobb magánnyugdíjpénztárnál - írja a Világgazdaság. A tagok inaktivitásának súlyos következménye lehet, amennyiben nem történik változás a hónap végéig.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) megindíthatja a magánnyugdíjpénztárak végelszámolását, amennyiben a pénztári tagok legalább 70 százaléka nem fizeti meg március végéig a tagdíjat. A négy magánnyugdíjpénztár közül a legnagyobbnak, a Horizontnak van félnivalója, mivel egyelőre csak a tagok 36 százaléka fizette ki a 2400 forintos éves díjat.

Pedig a pénztár már február közepe óta győzködi a tagokat, ráadásul ajándékot is kínál: az éves díjakat megfizető tagok 12 hónapos ingyenes egészségbiztosítást kaphatnak. A másik három magánnyugdíjpénztár - a Budapest, a Szövetség és az MKB - esetében nincsen ilyen probléma, mindannyiuknál megvan a 70 százalékos tagdíjfizető arány.

A Horizont esetleges végelszámolása esetén a tagoknak két választási lehetőségük lesz: vagy átmennek egy másik intézményhez, vagy visszakerülnek a tb-be. Nem kis pénzről van szó egyébként, ugyanis a Horizont 138 milliárd forintot kezel. Ráadásul a tavalyi évben jól is teljesített a pénztár: mindegyik portfóliókategóriában ez a magánnyugdíjpénztár érte el a legmagasabb hozamot.

Címkék:
mnb, nyugdij, öngondoskodás, magánnyugdíjpénztár, pénztár, magánnyugdíjpénztárak,