Nekik van itthon esélyük a giganyugdíjra: mutatjuk, mibe fektetnek

Pénzcentrum2018. március 8. 11:00

Alig több mint a gazdaságilag aktívak fele takarít meg önkéntes nyugdíjpénztárban és folyamatos díjas életbiztosításban Magyarországon, a tendencia ugyanakkor úgy néz ki, hogy nemrég jó irányba indult el. Erről is beszélt Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi szervezetek felügyeletéért felelős ügyvezető igazgatója a Portfolio Biztosítás 2018 konferencián, ahonnan a Pénzcentrum is közvetít.

10 év alatt 1 millió új öngondoskodót szeretne látni a jegybank

- mondta el Kandrács Csaba, az MNB pénzügyi szervezetek felügyeletéért felelős ügyvezető igazgatója. 

A pályával kapcsolatban elmondta, hogy míg 2007 óta folyamatosan csökkent az öngondoskodók aránya, tavaly már megfordulni látszott a tendencia, 

53,6-ról 54,6-ra nőtt a gazdaságilag aktívaknak azon része, akik rendszeresen takarítanak meg önkéntes nyugdíjpénztárakban vagy folyamatos díjas életbiztosításokban.

Ha a tartalékokról beszélünk, akkor megállapíthatjuk, hogy 3 246 milliárd forintra, 6,3 százalékkal emelkedett egy év alatt az ügyfelek ilyen jellegű megtakarítása. A teljes biztosítási piac 948 milliárd forint díjbevételt ért el 2017-ben, de ha azokat a biztosítókat is beleszámítjuk, akik fiókteleppel működnek Magyarországon (tehát ugyanolyan tevékenységet fejtenek ki, mint mások, de egy másik EU-s felügyelet alá tartoznak), akkor ez a szám meghaladja az ezer milliárd forintot.

A jegybanki vezető arról is beszélt, hogy  az MNB el szeretné érni, hogy minél nagyobb legyen a verseny a piacon. 2016-ról 2017-re ugyanakkor pont a másik irányba indultak el a folyamatok, a nagyobb biztosítóknak egyre nagyobb a piaci részesedése, így itt piacélénkítésre van szükség a vezető szerint.

Az ügyfelek számára ugyanakkor jó hír, hogy 2015-ről 2017-re 4,39 százalékról 3,58 százalékra csökkent az életbiztosítások teljes költségmutatója (TKM). Ha azt is figyelembe vesszük, hogy emelkedik a biztosítók értékesítése, akkor megállapíthatjuk, hogy mind az ügyfelek, mint pedig a piaci szereplők jól jártak az elmúlt egy évben - állapította meg Kandrács Csaba.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A konferencián korábban Pandurics Anett, a Magyar Biztostók Szövetségének (MABISZ) elnöke elmondta, hogy növekedést vár a nyugdíjbiztosítások után visszaigényelt adókedvezmény tekintetében, de 2017-es adatok még nem állnak rendelkezésre.

Kevesen hiszik, hogy szeretik őket, te mit gondolsz?

A konferencián megszavaztatták a közönséget arról, hogy szerintük szeretik-e az emberek a biztosítókat. Ez azért érdekes, mert a résztvevők nagy többségében biztosítási szakemberek és iparági vezetők. Az eredmény szerint 10-ből 3 biztosítós azt gondolja, hogy szeretik őket.

Loading...
Te mit gondolsz erről?

Címkék:
nyugdij, megtakarítás, életbiztosítás, nyugdíjbiztosítás, önkéntes nyugdíjpénztár, szavazás, biztositas2018,