Kiderült: ennyire kevés nyugdíjat kap Pataky Attila, az Edda énekese

Pénzcentrum2018. február 11. 15:00

Még a rezsire sem elég a nyugdíjam - fakadt ki nemrég Pataky Attila. Habár sokan csak legyintenek a zenész, és pályatársainak hasonló szavaira - csak magát okolhatja, hangzik el a zenésznyugdíjak kapcsán a leggyakrabban -, ugyanakor egyre többen szembesülhetnek a problémával Magyarországon.

Valamivel ugyan több nyugdíjat kap Pataky Attila, az Edda énekese, mint nyugdíjas pályatársai, a juttatást mégis nevetségesnek tartja annak fényében, hogy mennyit vontak le tőle a rendszerváltás előtti időszakban. Azt ugyan a Blikknek sem akarta elárulni, pontosan mennyit visz neki a postás, csak annyit fűzött hozzá,

a házunk rezsijére sem elég.

Rád is ez vár, ha...

Még a 20 százalékot sem éri el azok aránya, akik félretesznek a nyugdíjas éveikre, pedig a hazai lakosság 92 százaléka életszínvonal csökkenést vár idősebb korára - derült ki az OVB Magyarország pénzügyi tanácsadó cég 2017 végén készített felméréséből. Sőt, a rendszeresen megtakarítók körében is csupán minden harmadik ember fektet be valamilyen nyugdíjcélú termékbe.

A legújabb KSH adatok azt mutatják, hogy nőtt az öregségi nyugdíjra jogosultak száma az előző évekhez képest (2016 végére elérte a 2046000 főt), ami leginkább a népesség korösszetételének változására vezethető vissza. Az átlagéletkor folyamatos emelkedése nemcsak Magyarországon, de egész Európában fejtörést okoz.

Egyes előrejelzések szerint hazánkban a születéskor várható élettartam 2060-ig a férfiaknál több mint 10 évvel, a nők esetében pedig 8,2 évvel is növekedhet majd.

A jelenleg is ismert felosztó-kirovó nyugdíjrendszer lényege, hogy az aktív dolgozók befizetéseit osztja el a nyugdíjasok között, ezért a rendszer működőképességét meghatározza a mindenkori aktív/inaktív népesség aránya. Az már most jól látszik, hogy a jövőben egyre kevesebb lesz az aktív dolgozó és egyre több a nyugdíjas Magyarországon, azaz egyre kevesebben fogják befizetni azt az összeget a nyugdíjrendszerbe, amit egyre több nyugdíjas között kell szétosztani. Ennek következtében a nyugdíjak jelenlegi szintje hosszú távon nem fenntartható, de nem mindegy, hogy ezen életszakaszunkat milyen életszínvonalon töltjük el.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Erről a ma még megoldatlan helyzetről nem lehet eleget beszélni, nem dughatjuk homokba a fejünket. A 2017 végén elkészített felmérésből kiderült, hogy a rendszeres megtakarítók negyede 10-20 ezer forint közötti összeget tud félretenni havi szinten, harmaduk pedig egyszerűen a bankszámláján parkoltatja a megtakarítását, amivel nem jogosultak sem állami támogatásra, sem személyi jövedelemadó-visszatérítésre. Ráadásul nem a befektetetési időtávnak megfelelő eszközökbe fektetik megtakarításaikat, és így várhatóan még hozamveszteséget is elszenvednek majd.

Címkék:
nyugdij, nyugdíjas, nyesz, megtakarítás, nyugdíjbiztosítás, nyugdíjmegtakarítás, edda,