Nagyot szakított tavaly, aki itt tartotta a nyugdíj-megtakarítását

MTI2018. január 12. 10:00

Ismét jó évet zártak tavaly a nyugdíjpénztárak - írja pénteki számában a Világgazdaság.

Néhány alacsony kockázatú portfóliót leszámítva minden önkéntes nyugdíjpénztári alap reálhozamot ért el, sőt a legjobban teljesítők két számjegyű pluszban zártak.

A lap emlékeztet arra, hogy 2017 a tőzsdék számára kiváló év volt, ennek megfelelően a részvényeket magas arányban tartó portfóliók érték el a legmagasabb hozamokat. 

A lista élén az Allianz kockázatvállaló alapja áll, amely 15,45 százalékot emelkedett 2017-ben. Ez a portfólió 90 százaléknyi részvényt tartalmaz, legnagyobbrészt külföldi értékpapírt. Két számjegyű hozamot ért még el az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár Dinamikus és Növekedési portfóliója, a Budapest Önkéntes Nyugdíjpénztár Aktív és a Pannónia Növekedési alapja is. Mindegyik magas arányban tart részvényeket.

Kivétel nélkül reálhozamot értek el a kiegyensúlyozott portfóliók is, amelyek 25-40 százaléknyi részvényt tartanak. Ebben a kategóriában az OTP portfóliója érte el a legmagasabb, 8,65 százalékos hozamot. A kockázatkerülő, klasszikus portfóliók hozama jellemzően 3 százalék körül alakult.

Címkék:
pénz, nyugdij, megtakarítás, önkéntes nyugdíjpénztár, hozam, nyereség, időskor, otp önkéntes nyugdíj, pannónia nyugdíjpénztár,