Nyugdíjasok ezrei járhatnak pórul: hiába a szövetkezet, nem veszik fel őket

MTI2017. december 5. 08:32

Várhatóan két hét múlva megkezdheti működését a közérdekű nyugdíjas-szö­vetkezetek érdekképviseleti szerveze­te - mondta a Magyar Nemzetnek Karácsony Mihály szövetkezeti szakértő. A cikkben arról is szó esik, hogy hiába lenne szükség pedagógusokra országszerte, a nyugdíjas tanárok szövetkezeten keresztül történő foglalkoztatása egyelőre nem lehetséges.

Miután mostanáig 74 nyugdíjas-szövetkezetet jegyeztek be, és a múltban bő­ven voltak rossz tapasztalatok a szövet­kezeti rendszerre rárepülő ügyeskedők­kel, úgy gondolták, össze kell fogni a becsületesen működő szer­vezeteket - idézi az MTI Karácsony Mihály szakértőt, aki a Magyar Nemzetnek beszélt arról, hogy nagy szükség lenne egy érdekvédelmi szervezetre,mert egy­re több kisebb-nagyobb vállalkozást ér­dekelne az adózási szempontból kedve­ző foglalkoztatási forma, csak éppen nem tudják hová forduljanak. 

Némethné Jankovics Györgyi, a Nyugdíjasok Országos Szö­vetségének (NYOSZ) elnöke azt mondta, hogy az általuk létreho­zott közérdekű nyugdíjas-szövetkezet egyelőre egy országos hálózatot mű­ködtető kereskedelmi vállalkozással, il­letve egy szintén országos hatáskörű in­tézménnyel áll szerződésben Az előbbi esetben értelemszerűen kereskedelmi munkát kell végezni, az utóbbi szer­vezetnél pedig személyes jelenlétet is igénylő területi ügyfélkapcsolati mun­káról van szó. Számos nyugdíjas vállalkozót már kiközvetítettek, de a szerződött vállalkozások körét egyelőre nem szeretnék bővíteni, hogy megfelelő rutint szerezzenek az ügyin­tézésben. 

Arról mis is többször írtunk, hogy rengeteg iskolának jelent gondot a pedagógushiány (október közepén több mint ezer betöltetlen pedagógusi álláshely volt az országban), mégsem lehet a nyugdíjas pedagógusokat egyszerűen foglalkoztatni.  Heller Alajosné pedagógiai szakértő, a Baranya megyei Nyugodt Erő Közér­dekű Nyugdíjas-szövetkezet elnöke sze­rint hiába közve­títené ki a szövetkezet a tanárt az isko­lának, az nem szerződhet vele, mert az ágazati jogszabályok értelmében csak munkaviszonyban vagy közalkalmazot­ti státusban lehet pedagógusokat alkal­mazni. Vagyis az oktatónak közvetlenül kell szerződni az oktatási intézménynél, nem állhat közéjük a szövetkezet. Ugyanez igaz a heti legfeljebb tízórás megbízási szerződésekre is.

A kifejezet­ten nyugdíjas pedagógusok foglalkozta­tására alakult szövetkezet a problémát már jelezte is a Kliknek, illetve a szakminisztériumnak is, de egyelőre nem találtak megnyugtató megoldást, azaz nyugdíjas-szövetkezeten keresz­tül - a vonatkozó törvény módosításá­ig - nem tudnak tanári álláshoz jutni a pedagógusok.

Címkék:
karrier, nyugdíjas, pedagógus, munka, nyugdijas szövetkezet, pedagógushiány,