Sosem volt még ekkora a várólista az idősotthonokba

Népszava2017. augusztus 11. 10:00

Eredménytelenek bizonyultak az idősgondozásban is folyamatossá váló változtatások: soha annyian nem vártak idősotthoni elhelyezésre, mint ma - írja a Népszava.


Az utóbbi években megszámlálhatatlan mennyiségű jogszabály született az idősgondozás hazai rendszerének átszervezésére, de ezek többsége eddig életképtelennek bizonyult - mondta a lapnak minden megkérdezett szociális munkás.

Megpróbálták kinyomozni, vajon tudnak-e róla, hogy mi valósult meg abból, hogy a kórházak krónikus belgyógyászati osztályait átadják a szociális ágazatnak, senki nem tudott lezajlott átadásról. Elmondásuk szerint a házi idősgondozás pontrendszerének megbolygatása sem hozott érezhető változást.

A változtatások ugyanakkor több helyen elhamarkodott lépésekhez vezettek. Migács Tibor, az SZTDSZ országos elnöke Békéscsaba példáját említette a lapnak, ahol a jogszabályváltozásokra hivatkozva olyan drasztikus térítési díj-emelést vezettek be a házi szociális gondozásban, hogy az idős emberek sorra mondták vissza az igényüket, mert az alacsony nyugdíjaikból képtelenek voltak megfizeti az ellátást. A lecsökkent gondozotti kör miatt el kellett volna küldeni a szakképzett gondozókat, és végül csak a szakszervezet közbenjárására maradhattak a 8 óra helyett 6 órás munkaviszonyban.

Címkék:
nyugdij, átalakítás, szociális dolgozók, szociális ellátás, idősek, idősotthon,