Rengeteg magyar nő bukja a korkedvezményes nyugdíjat

Pénzcentrum2016. augusztus 29. 11:05

Magyarországon a nők korkedvezményesen mehetnek nyugdíjba. Legalábbis akkor, ha eleget tesznek a feltételeknek és megvan a szükséges jogosultsági idejük. Sokan vannak azonban olyanok, akik azért nem tudják kihasználni ezt a lehetőséget, mert még pont hiányzik pár év jogosultsági idejük, akinek pedig nincs munkája, nincsen könnyű helyzetben.

A problémára egy elkeseredett olvasónk hívta fel a figyelmünket, akinek 58 évesen még 5 év jogosultsági időre lenne szüksége ahhoz, hogy korkedvezményesen nyugdíjba mehessen, de jelenleg nincsen munkája. Elsőre jó megoldásnak tűnik, hogy egy megállapodással megvegye a nyugdíjhoz hiányzó éveket.

Megvehetjük a nyugdíjhoz hiányzó éveket?

Valóban van lehetőség megvásárolni a nyugdíjhoz hiányzó éveket, de csak bizonyos esetekben. Ehhez egy megállapodást kell kötnünk nyugdíjbiztosítási igazgatási szerveknél. A megállapodást azonban csak az öregségi teljes, illetve az öregségi résznyugdíjra jogosultsághoz szükséges szolgálati idő szerzése céljából lehet megkötni.

Ami azt jelenti, hogy ez a megállapodás nem nyújt segítséget azoknak a nőknek, akiknek csak pár évük hiányzik ahhoz, hogy korkedvezményesen nyugdíjba mehessenek.

Mi lehet a megoldás?

A több középkorú nőt érintő problémával valószínűleg a kormány is tisztában van, ugyanis idén év elején elindult az 55 év feletti nők foglalkoztatását támogató "nők40+" program, amellyel a koruk miatt elhelyezkedési nehézkedésekkel küzdő nőknek kívántak segíteni a korkedvezményes nyugdíjhoz szükséges jogosultsági idő megszerzésében.

A program mintegy 700 nő foglalkoztatását támogatta

- tudta meg a Pénzcentrum a Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM).

Pályázni egyébként csak pár hónapig lehetett, legutoljára idén tavasszal. Ezért az NGM-től azt is megkérdeztük, hogy terveznek-e esetleg jövőre hasonló programot indítani, de arra is kíváncsiak voltunk, hogy milyen egyéb segítséget kaphatnak az érintettek.

Az "Út a munkaerőpiacra" (GINOP 5.1.1 és VEKOP 8.1.1) program keretében továbbra is lehetőség van az 50 év feletti álláskeresők támogatására, aminek keretében a résztvevők komplex, személyre szabott segítségben, szolgáltatásokban, támogatásokban részesülhetnek foglalkoztathatóságuk javítása érdekében

- válaszolta kérdésünkre az NGM sajtóosztálya.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A fent említett program nem csak a középkorú nőket célozza meg, de egy jó alternatívát nyújthat, azoknak, akik eleget tesznek a pályázati feltételeknek. A program támogatásával vagy anélkül, de a hiányzó jogosultsági időt csak további keresőtevékenységgel lehet megszerezni. Vagyis igazán nehéz helyzetben azok a középkorú nők vannak, akiknek éppen nincsen munkahelyük.

Köszi, tehát még 7 évig evickélhetek a semmiben! Utcaseprőnek és mosogatónőnek nem megyek, van önérzetem!!

- reagálta korábban olvasónk.

Kinek is jár a "nagymama nyugdíj"?

A korkedvezményes nyugdíj igénybevételéhez több feltételnek is eleget kell tenni:

  • 40 évi jogosultsági idő
  • nem áll biztosítással járó jogviszonyban
  • 32 év kereső tevékenységgel járó biztosítás (kivételes esetekben ez csökkenthető)

Mi számít bele a 40 évbe?

  • kereső tevékenységgel járó biztosítási jogviszony - bejelentett munkagyermeknevelés
  • a prémiumévek programban való részvétel időtartama függetlenül attól, hogy a résztvevőt munkavégzésre kötelezték vagy sem (a nyugdíjkorhatárhoz közel álló közalkalmazottak, közszférában dolgozókat érintő védelmi program)
  • az alkalmi munkavállalás
  • az egyszerűsített foglalkoztatásban dolgozók - például idénymunka
  • szakmunkás vagy szakközépiskolai tanuló kötelező nyári gyakorlata
  • a mezőgazdasági termelőszövetkezeti tagként egyébként szolgálati időnek minősülő időtartam
  • a korkedvezményre jogosító munkavégzés időtartama az öregségi nyugdíjjogosultságra vonatkozó általános szabályok szerint

Mi NEM számít bele?

  • a munkanélküli ellátás folyósításának időtartama
  • a biztosítási jogviszony megszűnését követően folyósított táppénz ideje
  • az amúgy szolgálati időként elismerhető tanulmányi idő
  • a még 1998. január 1-jét megelőzően - nem gyermekgondozás, vagy -ápolás miatt igénybe vett - fizetés nélküli szabadság szolgálati időnek minősülő első 30 napja
Loading...

Címkék:
nyugdij, foglalkoztatás, korkedvezmény, nők40, vekop pályázat,