Csak 10 nyugdíjas évre számíthatunk

Világgazdaság2016. augusztus 22. 09:02

Egy magyar csecsemő születéskor várható élettartama 76 év, ami 5 évvel kevesebb, mint az európai uniós átlag - írja a Világgazdaság.

Az EU összes tagállamában az átlagos születéskor várható élettartam 81 év, míg Magyarországon 76. Ezzel egy évvel megelőzzük a nálunk gazdaságilag fejletlenebb Romániát, ugyanakkor az egy főre jutó GDP-ben velünk azonos teljesítményt mutató Lengyelországban csaknem két évvel magasabb a várható élettartam, mint nálunk - derült ki az Eurostat friss tanulmányából, amelyben a 2014-es adatokat összesítette.

Noha a gazdaság fejlettségi szintje a legfontosabb tényezője a várható élettartamnak, nemcsak ez határozza meg, hogy meddig fognak élni egy nemzet lakói. A társadalmi-kulturális környezet, az életmód vagy éppen az adott ország egészségügyi ellátása is fontos szerepet játszik abban, hogy meddig élnek egy országban. A térség legfejlettebb gazdasága, Csehország 79 éves várható élettartammal büszkélkedhet, de az egy főre eső vásárlóerő-paritáson számolt GDP-ben tőle kissé lemaradó Szlovénia 81 év feletti értékével előzi az EU-átlagot is.

Címkék:
élet, nyugdij, unió, nyugdíjas, halál, eurostat, csehország gazdasága,