5+1 tuti tipp, ha nem akarsz nélkülözni nyugdíjasként

Pénzcentrum2016. február 3. 12:05

Év végén minden befektetési tanács arról szólt, hogyan lehet optimalizálni a megtakarításokat az adóvonzat minimalizálása érdekében. Érdemes azonban hosszabb távra is átgondolni a megfelelő befektetési stratégiát, mivel az idő és ezzel együtt a kamatos kamatok minden adókedvezménynél jobban gyarapítják a megtakarítást.

A K&H Alapkezelő segítségével összegyűjtöttük az öt legfontosabb szabályt arról, hogyan lehet a nyugdíj-előtakarékossági számlát (NYESZ) leghatékonyabban használni.

  • 1. 30-35 éves kor alatt elegendő havonta kisebb, 5-10 ezer forintos összegek befektetése, mivel az idő egyértelműen nekünk dolgozik. A nyugdíjig hátralévő hosszú időszakban a megtakarítás és az állami támogatás összege után elérhető kamatos kamat többszörösére megnövelheti a befektetés értékét.
  • 2. 35-40 éves kor fölött már érdemes arra törekedni, hogy legalább annyi legyen évente a befizetés, amellyel a maximális 100.000 forint állami támogatás megkapható.
  • 3. A tapasztalat azt mutatja, hogy az év végi egyszeri, nagyobb összeg befizetése mindig bizonytalan, ezért a rendszeres havi megbízás a célravezetőbb. Ez a rendszeresség egyrészt fegyelmezetté tesz, másrészt nagyon hamar látható az eredménye.
  • 4. Mivel a NYESZ egy értékpapírszámla, így a rajta tartott megtakarítást mindenképpen érdemes befektetni. Ehhez nem kell képzett befektetőnek lenni, elég a kockázati kategóriánkat jól meghatározni, és egy ennek megfelelő vegyes befektetési alapot választani. Ezzel egyben megkapjuk a piaci körülményekhez folyamatosan igazodó, több befektetési eszközből gondosan összeállított portfóliót és a szakértői vagyonkezelést is.
  • 5. A tőzsdézők számára kedvező, hogy a tőzsdei ügyleteket is lehet NYESZ-en bonyolítani, így a végeredmény adómentes lesz.
  • +1 Abban az esetben, ha még 30-35 év hátravan a nyugdíjkorhatárig, érdemes megfontolni a jelenleginél eggyel nagyobb kockázati kategóriát, és eszerint választani befektetési alapot, mivel hosszú távon a kockázatosabb eszközök több hozamot termelhetnek, és az időközben előforduló árfolyam-ingadozások is kisimulnak.
Loading...
Címkék:
nyugdij, öngondoskodás, nyugdíjas, nyesz, megtakarítás,