Hol élnek a legszegényebb magyar nyugdíjasok?

Pénzcentrum2015. május 12. 06:01

Magyarországon a nyugdíjak között nagy a szakadék. Míg a rekorder több mint egymilliót kap havonta, addig vannak olyanok is, akik a minimumot kapják, ez jelenleg kevesebb, mint havi 30 ezer forint. Vajon hányan vannak és hol élnek azok a nyugdíjasok, akiknek ez a minimális összeg jár?

Az öregségi nyugdíj legkisebb összege hazánkban jelenleg nem lehet kevesebb, mint 28.500 forint. A környező országokhoz viszonyítva ezzel jócskán a lista végére kerülünk, bár akad olyan ország is, ahol még ennél is kevesebbet adnak.

KATTINTS! Neked is lehet luxusnyugdíjad, csak jó helyre kell születni

Mindemellett hazánkban idén új rekord született: a leggazdagabb nyugdíjas havonta 1,3 millió forintot visz haza. Általában magas nyugdíjhoz azok juthatnak, akik az életpályájuk alatt rendszerint magas jövedelemmel voltak bejelentve, és a nyugdíjkorhatárhoz képest jóval később például 75-80 évesen mentek nyugdíjba.

Kinek jár a legkevesebb nyugdíj?

Azok kapják, akik legalább 20 év szolgálati időt szereztek, de az általános szabályok szerint kiszámított nyugdíjuk nem éri az összeghatárt.

- válaszolta megkeresésünkre az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF).

Továbbá az is feltétel, hogy a korábbi jövedelmek alapján meghatározott átlagkereset elérje a nyugdíjminimum összegét. (Amennyiben ezt nem éri el, akkor az átlagkereset összegével megegyező nyugdíjat kapnak az érintettek.)

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Loading...

A nyugdíjasoknak több mint a fele kap 100 ezer forint alatti nyugdíjat. Egészen sokan, majdnem 800 ezren kapnak 100 ezer forint felett és megközelítőleg 101 ezren vannak, akiknek a megélhetés nem igazán jelenthet gondot, hiszen ők 200 000 forint, vagy a feletti nyugdíjat kapnak. Viszonylag kevesen kapnak 50 ezer forint alatti nyugdíjat. A közel kétmillió nyugdíjasból jelenleg:

122-en kapnak a minimális nyugdíjat, azaz a havonta 28 500 forintot

- tájékoztatta a Pénzcentrumot az ONYF.

Budapesten kimagaslóan sokan, 26-an kapnak nyugdíjminimumot. Kerületenként felosztva általában 1-2 szegény nyugdíjas él. A legtöbben a 14. kerületben vannak, összesen 3-an.

Loading...

A főváros után a legszegényebb nyugdíjasok magas létszámmal 16-an élnek Fejér megyében és 11-en Pest megyében. Utánuk Csongrád megye következik 10 fővel. Találunk azonban olyan megyéket is, ahol nincsen olyan nyugdíjas, akinek a minimumból kellene megélnie. Ilyen például Heves és Tolna megye. Azonban csak 1-1 akad a legszegényebb nyugdíjasból Veszprém, Borosod-Abaúj-Zemplén, és Komárom- Esztergom megyében.

Címkék:
nyugdij, szegénység, nyugdíjas, nyugdíjminimum,