A fél ország a külföldön melózó rokonokból él? Súlyos pénzeket utalnak haza Németországból, Ausztriából

Pénzcentrum2024. április 3. 09:30

Mai árfolyamon több mint 206 milliárd forintot utaltak haza a külföldön élő magyarok a családjuknak. A statisztikák szerint a legtöbb pénz Németországból jött, ezt Ausztria és az Egyesült Királyság követte.

10 év alatt több mint két és félszeresére nőtt a külföldről Magyarországra történő utalások összege – írja a G7. Az uniós statisztikai hivatal adatai szerint 2012-ben 197 millió euró (mai árfolyamon kb. 78 milliárd forint) volt ez az összeg, ez 2022-re 522 millió euróra (kb. 206 milliárd forint) emelkedett. Az EU-s országok közül toronymagasan Németországból érkezett a legtöbb hazautalás, összesen 201 millió euró. Abban az évben Németországot Ausztria és az Egyesült királyság követte 97, illetve 70 millió euróval.

A portál megjegyzi, a Brexitnek tudható be, hogy az Egyesült Királyság a 2012-es második helyéről visszacsúszott a harmadikra. Az uniós módszertan szerint a személyes utalások a rezidens, azaz legalább egy éve adott országban tartózkodók nem rezidens (magyar) háztartás részére történő pénzküldéseit tartalmazzák, aminek nagy részét a munkajövedelmük adja.

Címkék:
euró, megtakarítás, külföld, átutalás, külföldi munka, eurostat, külföldi magyarok, külföldön dolgozó magyarok,