Komoly pénzeső szakad rengeteg magyarra a héten: súlyos tízmilliárdokat kénytelen kifizetni az állam

Pénzcentrum2024. március 21. 08:44

A héten várhatóan nagyjából 200 milliárd forintnyi hozamot fog kifizetni az állam a Prémium Magyar Állampapírban megtakarítóknak.

Rengeteg pénzt várhatnak a napokban a magyar megtakarítók a számlájukra, ugyanis a Prémium Magyar Állampapír esetében márciusban csaknem 250 milliárd forint kifizetése esedékes, amiből mintegy 200 milliárd forintnyi hozam kifizetése a héten várható - írja a Portfolio.

A lap szerint az alábbi sorozatok fognak most hozamot fizetni:

  • az 1,5 százalékpontos kamatprémiumot adó 2030/J
  • az 1,5 százlékpont kamatprémiumú 2029/J
  • az 1,5 százalékpont kamatprémiumú 2027/I

A számítások szerint a legtöbb pénzt, kb. 95 milliárd forintot a 2029/J-ből fognak kifizetni, ebben február közepén közel 600 milliárd forintnyi állomány volt.

2024 további részében már kisebb kamatfizetések jönnek a prémium állampapírnál, de a PMÁP-on felül az államnak számos más lakossági papír esetében is teljesítenie kell kifizetéseket: júniusban például lejárnak az első, 2019 júniusában indult MÁP Pluszok, mindez gyakorlatilag egész évben 100 milliárd feletti kifizetést jelent a lakosságnak havi szinten.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Címlapkép: Róka László, MTI/MTVA

Címkék:
kamat, megtakarítás, prémium, hozam, kifizetés, megtakarítások, prémium államkötvény, prémium állampapír,