Kiderült a szupergazdag elit sötét titka: így uralják le a lakosságot, minden egy irányba mutat

Pénzcentrum2024. március 1. 19:03

A Knight Frank legújabb jelentése szerint az ultragazdagok közössége naponta közel 70 fővel nőtt tavaly, ami 4%-os emelkedést jelent világszerte - írta a Business Insider. A luxusbefektetések és a vagyonosodás terén Észak-Amerika vezet az erős gazdasági teljesítmény és a részvénypiacok fellendülésének köszönhetően.

A Knight Frank által közzétett legújabb jelentés szerint az ultragazdagok közössége naponta közel 70 új taggal bővült tavaly, ami 4%-os növekedést jelent világszerte. Az utragazdagok, vagyis az Ultra Nagy Vagyonnal Rendelkezők (ultra-high-net-worth individuals, vagy UHNWI) státuszának eléréséhez legalább 30 millió dollár nettó vagyon szükséges - vagyis közel 10,9 milliárd forintban. Eközben ahhoz, hogy valaki az Egyesült Államokban a leggazdagabb 1% közé tartozzon, már 8 millió dolláros vagyonnal elérhető, ami kb. 2,9 milliárd forint.

Az ingatlanügynökség szerint az UHNWI-k létszáma mintegy 627 000-re emelkedett a világon. Kiemelték, hogy Észak-Amerikában volt a legdinamikusabb a növekedés (7%), ami összefügg az amerikai részvények jó teljesítményével és az amerikai gazdaság élénkülésével, amit az infláció csökkenése, a mesterséges intelligencia fejlődése és a kamatcsökkentési remények erősítettek meg.

Liam Bailey, a Knight Frank globális kutatási vezetője hangsúlyozta, hogy az amerikai gazdaság erős teljesítménye és a részvénypiacok fellendülése világszerte hozzájárult a vagyonteremtéshez. A szupergazdagok nem csak a részvénypiacokon értek el nyereséget: az arany ára 15%-kal, míg a bitcoin értéke 155%-kal nőtt. A lakóingatlanok piacán is jelentős volt az értéknövekedés: globálisan átlagosan 3,1%-os drágulást lehetett látni, míg az albérletárak a hosszú távú átlag háromszorosával emelkedtek. Ezzel szemben a luxusbefektetések terén nagy volt a visszaesés: különösen whiskyk, autók, kézitáskák és bútorok esetében mutatkozott csökkenés. Ugyanakkor a műtárgyaknál, ékszereknél és óráknál továbbra is növekedés látszott.

A Knight Frank előrejelzése szerint a következő öt évben várhatóan 28%-kal bővül majd a vagyonos emberek sora, méghozzá India és Kína vezetésével. Azt is előrevetítették, hogy a következő két évtizedben mintegy 90 milliárd dollárnyi - 32,7 billió forintnyi - vagyon cserél majd gazdát, az idősebb generációktól áramlik várhatóan az ezredfordulósok felé. Ezzel létrejöhet "a történelem leggazdagabb generációja".

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Meglepő módon jelenleg is csak minden tizedik ultragazdag nő, de ez így is javulás a tíz évvel ezelőtti adatokhoz képest. A gazdag boomerek között uralkodó pesszimizmus is érezteti hatását: ennek a korosztálynak alig több mint fele várja vagyona növekedését következő évben ellentétben a Z generáción belüli optimistább hozzáállással.

Címkék:
vagyongyarapodás, megtakarítás, gazdagság, leggazdagabb, vagyon, gazdag, gazdagok, szupergazdagok, szupergazdag, leggazdagabb ember,